Partij voor de Dieren hekelt eigen college over uitblijven vuurwerkverbod

Vuurwerk in Stad
Vuurwerk in Stad © FPS/Jos Schuurman
Coalitiepartij Partij voor de Dieren is het niet eens met het besluit van het college van burgemeester en wethouders om geen lokaal vuurwerkverbod in te stellen. Twaalf andere gemeenten in Nederland doen dat wel en de PvdD had graag gezien dat Groningen daar ook bij had gezeten.
'Voor ons is het pijnlijk dat Groningen niet in het rijtje met vooruitstrevende gemeenten staat', zegt Wesley Pechler (Partij voor de Dieren). 'Het argument van het college is dat een lokaal verbod niet goed te handhaven is, omdat in buurgemeenten vuurwerk wel is toegestaan en vuurwerk nog steeds legaal te koop is in Nederland.'

Ballonnen en maximum snelheden

Volgens de partij staat de gemeente wel meer zaken niet toe die eigenlijk niet goed te handhaven zijn, maar dus toch verboden zijn.
'Zoals het verbod op ballonnen, rookvrije zones of maximum snelheden die niet altijd worden gehandhaafd. Zonder consequente handhaving levert een verbod ook een positief effect op. Een deel van de inwoners zal zich er namelijk wél aan houden.'

Geen algeheel vuurwerkverbod

In Groningen willen ze dus geen algeheel vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling omdat er geen sprake is van een landelijk vuurwerkverbod. Andere gemeenten denken daar anders over. Zo wordt er op Schiermonnikoog nagedacht over zo'n lokaal verbod. Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen hebben al laten weten dat er een verbod gaat komen, ondanks dat er geen landelijk verbod is.
Partij voor de Dieren wil graag zien dat burgemeester Koen Schuiling (VVD) zich extra gaat inzetten voor een nationaal verbod op consumentenvuurwerk. Ook wil PvdD-voorman Pechler dat de gemeente extra scherp is op hoe het verbod in de twaalf gemeenten uitpakt.