Gemeenteraad grijpt in: Eemsdelta verruimt inkomensgrens voor energietoeslag alsnog

Het gemeentehuis van Eemsdelta in Delfzijl
Het gemeentehuis van Eemsdelta in Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
De inkomensgrens voor de energietoeslag in de gemeente Eemsdelta gaat naar 120 procent. Dat heeft een meerderheid van de raad woensdagavond bepaald. Daardoor kunnen meer inwoners de toeslag van 1.300 euro krijgen.
Eemsdelta hanteert als enige gemeente dit jaar een norm van 110 procent van het sociaal minimum. De meeste gemeenten hebben een ruimere grens van 120 procent, die het Rijk ook adviseert.
De inkomensgrenzen voor de energietoeslag per gemeente
De inkomensgrenzen voor de energietoeslag per gemeente © RTV Noord
Het besluit van de raad geldt met terugwerkende kracht. Inwoners die dus eerder buiten de boot vielen, kunnen de toeslag alsnog krijgen als ze minder dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen.

Enige in Nederland

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks drongen er woensdagavond op aan om de inkomensgrens te verruimen. Ze zien dat een meerderheid van de gemeenten in Nederland een grens van 120 procent hanteert en vinden dat Eemsdelta zich daarbij aan moet sluiten.
Uit onderzoek van de Volkskrant bleek eerder dat Eemsdelta de enige gemeente in Nederland is met een grens van 110 procent. De gemeente heeft daarnaast wel een energiefonds, waar iedereen die in financiële problemen komt door de stijgende energieprijzen een vergoeding uit kan krijgen.
Hoe goed het energiefonds ook in elkaar lijkt te zitten, het werkt niet in de praktijk
PvdA-raadslid Jan Chris Wagenaar

52 aanvragen

Bij het fonds zijn tot nu toe 52 aanvragen binnengekomen. Dat is minder dan verwacht, zei verantwoordelijk wethouder Hans Ronde (VVD). Dat is volgens hem te wijten aan de communicatie. Lang niet iedereen uit de doelgroep weet dat het fonds bestaat.
'Hoe goed het energiefonds ook in elkaar lijkt te zitten, het werkt niet in de praktijk', zegt PvdA-raadslid Jan Chris Wagenaar. 'Daarom willen we de inkomensgrens voor de energietoeslag met terugwerkende kracht verhogen naar 120 procent.'
Om die reden is ook de grootste coalitiepartij, Lokaal Belang Eemsdelta, overstag. 'Maatwerk staat op één; het energiefonds is goed ingeregeld. Maar de uitvoering is uitermate slecht uit de verf gekomen, wat blijkt uit het geringe aantal aanvragen.'

VVD en Gemeentebelangen tegen

De overgrote meerderheid van de raad steunde woensdagavond het voorstel van GroenLinks en PvdA. Alleen coalitiepartij VVD en oppositiepartij Gemeentebelangen stemden tegen. Zij vinden dat het energiefonds voldoende steun biedt aan huishoudens die in de knel zitten.
Wethouder Hans Ronde van Eemsdelta
Wethouder Hans Ronde van Eemsdelta © Martin Drent/RTV Noord
Het college van burgemeester en wethouders was niet meteen enthousiast over het verruimen van de grens. Het gaat de gemeente zo'n 1,5 miljoen euro extra kosten. Dat bedrag krijgt de gemeente niet terug van het Rijk.
Het Rijk geeft gemeenten geld om de energietoeslag uit te keren. Dat gaat volgens een vaste verdeelsleutel. Doordat Eemsdelta relatief veel inwoners heeft met een inkomen rond het sociaal minimum, krijgt de gemeente te weinig geld. Daarom koos Eemsdelta een grens van 110 procent.

Aanvragen opnieuw beoordelen

Inwoners die de toeslag nu alsnog willen krijgen, hoeven niet opnieuw een aanvraag te doen als zij dat al hebben gedaan. Eemsdelta gaat alle aanvragen opnieuw beoordelen.
Wethouder Ronde laat weten dat hij zijn best doet dat iedereen voor Kerst de toeslag zal krijgen, maar dat gaat mogelijk niet bij iedereen lukken. 'We moeten tweeduizend aanvragen opnieuw beoordelen. Daardoor zal het waarschijnlijk de eerste twee maanden van volgend jaar worden dat iedereen de toeslag heeft.'
Eemsdelta was overigens al van plan om de inkomensgrens voor de toeslag volgend jaar te verruimen naar 120 procent. Daarnaast kunnen inwoners tot en met 31 maart een aanvraag doen bij het energiefonds. Ronde kondigt aan dat de voorwaarden daarvoor worden verruimd.