Hogelandster oppositie wil af van mysterie rondom bouwkosten MFA de Tirrel

De bouw van de Tirrel is in volle gang
De bouw van de Tirrel is in volle gang © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De Hogelandster oppositie wil helderheid over tegenvallers van de nieuwbouw van multifunctionele accommodatie de Tirrel in Winsum. Door ontwikkelingen op de energiemarkt en stijgende kosten van bouwmaterialen is er weer meer geld nodig voor het project.
Woensdagavond werd er gesproken over het gebouw tijdens een vergadering over de financiën van de gemeente Het Hogeland.
Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad alvast een half miljoen euro te reserveren om de tegenvallers op te vangen. Dat vindt de oppositie gek, omdat niet duidelijk is waar dit geld specifiek voor bestemd is en of het genoeg is.
Het is niet de eerste keer dat er extra geld nodig is voor de Tirrel. In 2020 was dat ook het geval.

Verkeerde volgorde

'Ik neem aan dat u deze vijf ton niet uit uw duim heeft gezogen, dus kom maar door met die onderbouwing', zegt fractievoorzitter Linda Visser van Lokaal Sociaal. Ze vindt de volgorde verkeerd. Eerst geld vragen en daarna uitleggen waarom.
De ChristenUnie deelt deze mening. Fractievoorzitter Bernd de Jong: 'De Tirrel heeft ons de afgelopen jaren al meerdere keren financieel lelijk verrast. Afgelopen jaar zijn wij op een aantal momenten door u geïnformeerd, maar lukte het nog niet om een compleet financieel overzicht te tonen.'
Ook oppositiepartijen CDA en Hogeland Lokaal Sociaal willen weten waar het geld naar toe gaat. Coalitiepartij GemeenteBelangen is benieuwd of een half miljoen voor de afronding van het project wel voldoende is.
Van 23 naar 35,8 miljoen
Het bouwproject de Tirrel zou bij de start 23 miljoen euro kosten. De afgelopen jaren liep dat op tot 35,8 miljoen. Op welk bedrag de teller nu staat is onduidelijk. Het gebouw gaat onderdak bieden aan twee basisscholen, een sporthal en krijgt ruimtes voor zorginstelling De Hoven.

Duidelijkheid komt

Het reserveren van een half miljoen euro is echt nodig, volgens het college. Zodat er alvast geld op de plank ligt om de tegenvallers op te vangen. 'Duidelijkheid hierover komt binnenkort', zegt wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen). 'De wereld staat niet stil en prijzen gaan omhoog. We hebben besloten om zorgvuldig deze stijgende kosten in beeld te brengen'.
Schoorvoetend ging de oppositie akkoord met het reserveren van het nodige geld. Wel met de toezegging dat als het financiële overzicht klaar is, de raad kan beslissen of ze de vijf ton willen uitgeven.