Raad Westerwolde wil onderzoeken wat asielcomplex Ter Apel oplevert

Het azc in ter Apel
Het azc in ter Apel © Jos Schuurman/FPS
Een meerderheid van de gemeenteraad in Westerwolde wil dat het gemeentebestuur uitzoekt wat het asielcomplex in Ter Apel de gemeente brengt, maar ook wat het kost.
Volgens raadslid Klaas Buigel (VVD) zijn algemene stelregels die nu worden gebruikt, niet voldoende.

Mediation traject

Het raadslid krijgt bijval van bijna al zijn collega’s. Ook omdat Westerwolde op dit moment in een zogenaamd mediation traject zit met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Met hulp van een bemiddelaar wil de gemeente een nieuw contract afdwingen.
Wim Eilert (PvdA) vindt dat zo’n kosten-batenanalyse kan helpen bij dat traject. ‘De cijfers kunnen een belangrijke rol krijgen tijdens de onderhandelingen’, stelt hij. Volgens Herma Hemmen (Lijst Hemmen) is het dan ook van belang dat de lasten goed worden meegenomen, zoals bijvoorbeeld de imagoschade die het dorp lijdt.
Burgemeester Jaap Velema kan alleen niet beloven dat zo’n onderzoek op tijd klaar is. ‘Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van goede onderzoekers’, aldus Velema. Hij stelt daarom voor om een beperkter onderzoek uit te voeren.

'Laat dat woordje 'light' maar even weg'

Maar daar gaat een meerderheid van de raad niet mee akkoord. ‘Het woord light valt mij iets te vaak. Wij willen gewoon een goed en gedegen onderzoek. Laat het woordje light maar even weg’, zegt Seine Lok (CDA).
De meerderheid sluit zich daarbij aan. Om sneller de uitkomsten van het onderzoek te krijgen, geeft de raad de burgemeester toestemming om voor de financiën niet eerst terug te komen. Hij gaat met een 'blanco cheque' op zoek naar een onderzoeker die de wens van de raad kan uitvoeren.