11 november is de dag, dat je zonder jasje lopen mag

Een ondergaande zon tijdens lichtjelopen
Een ondergaande zon tijdens lichtjelopen © RTV Noord
'Geregeld zon en 13 of 14 graden.' Gelukkig wordt er nog wel een vrij krachtige zuidwestenwind verwacht, want anders zouden we vrijdag echt niet het idee hebben dat het Sint-Maarten is.
Bij Sint-Maarten horen toch verkleumde kindjes, verregende lampions en warme chocolademelk of snert om op te warmen als je thuiskomt met je buit? Toch is het 'warme' weer dat voor deze Sint-Maarten wordt voorspeld, geen uitzondering.
Met de jas open langs de deuren op 11 november
Met de jas open langs de deuren op 11 november © Jannes Wiersema

De warmste

'Welnee', zegt weervrouw Harma Boer. Ze dreunt meteen een rijtje jaartallen, temperaturen en plaatsnamen op: In 2015 was het 14,3 graden in Lauwersoog en 14,4 graden in Nieuw Beerta. In 1986 was het in Eelde zelfs 15 graden.'
In 1919 had Eelde op 11 november een maximumtemperatuur van -2,7 graden
Weervrouw Harma Boer

De koudste

Maar we hebben natuurlijk wel koude Sint-Maartens gehad, weet Boer. 'In 2003 was het 3,9 graden in Lauwersoog en 4,3 graden in Nieuw Beerta. En als we echt ver teruggaan in de geschiedenis zien we dat Eelde in 1919 -2,7 graden als maximumtemperatuur had op 11 november.'
Op 11 november regent het vaker dan op een gemiddelde herfstdag
Weervrouw Harma Boer
Met de muts op Sint-Maarten lopen
Met de muts op Sint-Maarten lopen © Eveline Jonkers/RTV Noord

De natste

En hoe zit het dan met de herinnering dat het vroeger met Sint-Maarten altijd regende? Dat je ieder jaar kletsnat thuiskwam en die verregende lampion meteen de prullenbak in kon?
'Dat is inderdaad opvallend', zegt Boer, 'want op 11 november regent het vaker dan op een gemiddelde herfstdag.' Ze heeft geen uitgebreide neerslagcijfers, maar een kijkje bij Weeronline laat zien dat het sinds 1951 op maar liefst 77 procent van de Sint-Maartens regende. In een gemiddelde herfst regent het op 68 procent van de dagen. Die regen viel overigens niet altijd 's avonds, als er met de lampion gelopen wordt. Sinds 1951 regende het in Nederland op 29 Sint-Maartenavonden.
De natste Sint-Maarten is die van 2006. In De Bilt viel toen 12 millimeter regen en het waaide ook nog eens flink. Ook in 2019 moesten kinderen met een plastic zak om de lampion op pad: in De Bilt viel toen 7 millimeter neerslag.
Twee meisjes met lampionnen die zijn ingepakt in een plastic zak vanwege de regen
Twee meisjes met lampionnen die zijn ingepakt in een plastic zak vanwege de regen © Henriëtte Veld/ANP
Bekijk in de video hieronder hoe Sint-Maarten is ontstaan.