Zeilschepen uit bruine vloot gekeurd in Delfzijl: 'We willen het zo veilig mogelijk maken voor gasten'

Zeilschip De Elegant op de helling in Delfzijl
Zeilschip De Elegant op de helling in Delfzijl © Tanja Tuinstra/RTV Noord
Twee monumentale zeilschepen die deel uitmaken van de bruine vloot, staan momenteel op de scheepswerf in Delfzijl om te worden gekeurd. De veiligheid van dit soort schepen ligt onder een vergrootglas na een aantal dodelijke ongelukken. 'Daardoor is roering ontstaan', zegt scheepseigenaar en reder Herman van Linschoten.
De bruine vloot is een verzameling historische zeilschepen waar gasten tochten mee kunnen maken.
De Elegant is een 37 meter lange klipper uit 1889
De Elegant is een 37 meter lange klipper uit 1889 © Tanja Tuinstra/RTV Noord

Incidenten met schepen uit bruine vloot

Afgelopen september kreeg een deel van de vloot een vaarverbod, omdat de papieren niet in orde waren. Eind augustus kwam een 12-jarig meisje om het leven op zo'n schip doordat een giek afbrak. In 2019 verongelukte een medewerker van een scheepswerf tijdens de voorbereiding op een keuring door het afbreken van een houten mast.
Keurmeesters kijken wat nauwer, zodat de gasten die meevaren ook veilig weer aan land komen
Herman van Linschoten - Kapitein en reder
Herman van Linschoten is eigenaar van De Elegant, een 37 meter lange klipper uit 1889. Vanwege zijn expertise in de bruine vloot wordt hij vaak gevraagd om aanbevelingen omtrent de veiligheid te doen. De Elegant mag hij niet keuren, omdat het zijn eigen schip is.
'Er is roering ontstaan na de ongelukken', zegt hij. 'Er zijn nieuwe regels gekomen: keurmeesters kijken wat nauwer, zodat de gasten die meevaren ook veilig weer aan land komen. We kunnen er nooit honderd procent zeker van zijn dat er geen ongelukken gebeuren, maar we willen het wel zo veilig mogelijk maken voor de gasten.'
Kapitein en reder Herman van Linschoten over de veiligheid van de bruine vloot:
Historische zeilschepen worden gekeurd in Delfzijl

Eigen verantwoordelijkheid schippers

Volgens Van Linschoten moet die veiligheid van twee kanten komen: van de keuringsinstanties en van de schipperij zelf. 'Zelfregulering in de bruine vloot is al sinds jaar en dag een groot ding', weet hij. 'Als schippers hebben we zelf de keuringsinstanties opgericht. Er is een Bureau Zeilvaart gekomen en een Zeevaartschool. Wij zoeken zelf de omgang met de keuringsinstanties.'
Ondertussen is De Elegant gekeurd en goed bevonden. Het schip heeft twee weken op de helling in Delfzijl gelegen en mag nu 'de plomp' weer in.
Wie het historische zeilschip wil bewonderen, heeft nog een week de tijd. Dan gaat De Elegant naar Friesland, waar ze tot april blijft. Daarna gaat het schip richting de Oostzee.