Tot nu toe vier gedupeerden van 'slagboomzwaaier' Ter Apel

De asielzoeker vernielde meerdere auto's op de N366
De asielzoeker vernielde meerdere auto's op de N366 © Jeroen Kuiten
Vier automobilisten die woensdag bij Ter Apel werden belaagd door een asielzoeker, hebben zich inmiddels gemeld bij de politie. Mogelijk worden dat er nog meer.
De man sloeg met een slagboom in op passerende auto's, die daardoor beschadigd raakten. Het is nog onduidelijk om hoeveel auto's het gaat. Woensdag deed de politie een oproep aan gedupeerden zich te melden. 'Er heeft zich ook een getuige gemeld. En we beschikken inmiddels over beelden', aldus politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer.
De verdachte zit nog vast voor verhoor. Dat moet meer duidelijkheid geven over zijn motief.

Vergoeden schade

Voor het vergoeden van de schade kunnen gedupeerden zich melden bij de gemeente. Die stuurt de rekening vervolgens door naar Den Haag. Dezelfde procedure werd eerder al toegepast nadat eind september een andere asielzoeker uit het nabijgelegen aanmeldcentrum in Ter Apel tientallen geparkeerde auto's had beschadigd.

'Zeer ernstig'

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde stak woensdag zijn boosheid over het incident niet onder stoelen of banken: 'Er is inmiddels veel beveiliging in en rond de Ter Apelervenen. Maar ondanks de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee, politie, beveiliging van COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), kan een verwarde en gestoorde asielzoeker de weg op rennen met een halve slagboom. Daar hadden ernstige ongelukken kunnen gebeuren. Ik vind het zeer ernstig dat dit heeft plaatsgevonden.’