Méér inwoners Eemsdelta krijgen energietoeslag: 'Nu kan ik m'n rekeningen weer betalen'

Energiestoeslag is bedoeld om hoge stroomkosten te compenseren
Energiestoeslag is bedoeld om hoge stroomkosten te compenseren © ANP
Opluchting overheerst bij inwoners van de gemeente Eemsdelta, die zonder energietoeslag financieel kopje onder dreigden te gaan. De gemeente gaat alsnog meer mensen steunen. 'Zo wordt het misschien toch nog een leuke kerst.'
Woensdagavond besloot een bijna voltallige gemeenteraad om de inkomensgrens voor de 1300 euro energietoeslag op te rekken van 110 naar 120 procent van het sociaal minimuminkomen.
De 120 procentnorm wordt door andere gemeenten al gehanteerd, in lijn met het advies van het Rijk. Maar Eemsdelta voer haar eigen koers. Inwoners die net meer verdienden dan 110 procent van het sociaal minimum, kregen geen toeslag. Op initiatief van PvdA en GroenLinks gaat dit beleid toch op de schop.

Optimisme bij gedupeerden

Voor inwoners die zich benadeeld voelden en aan de bel trokken, is het terugdraaien van de regeling een opsteker.
'Dit kunnen we heel hard gebruiken. En dat is niet alleen bij mij het geval, maar iedereen die hiermee te maken had', zegt een opgeluchte Anita Stuts. Ze heeft de gemeenteraadsvergadering niet kunnen volgen, en staat perplex als ze op de hoogte wordt gebracht. 'Ik weet nog van niks, maar dit geeft een heel goed gevoel.'
Anita Stuts uit Loppersum
Anita Stuts uit Loppersum © Martin Drent/RTV Noord

Ook zorg en waterschap worden duurder

Stuts woont met haar gezin in een huurhuis in Loppersum en zit net boven de 110 procentgrens. In een andere gemeente zou dat recht geven op 1300 euro aan steun, maar in Eemsdelta niet. 'Niet alleen energie wordt duurder, je leest ook dat de zorgkosten en de waterschapsbelasting weer omhoog gaan. Dan kan ik dat geld erg goed gebruiken, dus dit nieuws is heel fijn', kijkt ze vooruit naar de feestdagen.
Stuts richtte enkele jaren geleden met mede-gedupeerde Hanneke Huizenga uit Godlinze de stichting Steun je Medemens op. Bedoeld om mensen die net buiten de sociale regelingen vallen dat ene steuntje in de rug te geven. 'Allemaal mensen die in hetzelfde schuitje als ik zitten, maar straks profiteren', vertelt ze verheugd.

'Energiefonds niet afdoende'

Alleen coalitiepartij VVD en oppositiepartij Gemeentebelangen stemden woensdagavond tegen het bijsturen van de 'te magere' regeling.
De partijen wijzen naar het energiefonds dat de gemeente in het leven riep. Dat staat los van de 1300 euroregeling en moet mensen lucht geven die de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. Volgens verantwoordelijk wethouder Hans Ronde (VVD) zijn tot nu toe 52 aanvragen binnengekomen voor het fonds. Mogelijk is dat geringe aantal het gevolg van de communicatie richting de doelgroep, die te wensen over zou laten.
Dit is een landelijke regeling, waar je niemand uit mag sluiten
Delfzijlster over het mislopen van 1300 euro energiecompensatie
'Heel veel mensen vallen buiten dat energiefonds', zegt een gedupeerde uit Delfzijl, die liever niet met naam genoemd wil worden. De Delfzijlster had zijn pijlen gericht op de 1300 euro en dat geld ging hij koste wat kost in handen krijgen. 'Ik wist zeker dat ik bij de rechter voor honderd procent in het gelijk gesteld zou worden. Dit is een landelijke regeling, waar je niemand uit mag sluiten.'
Dat het geld nu tóch zijn kant op komt, doet hem meer dan goed. 'Met die 1300 euro kan ik in ieder geval m'n rekeningen weer betalen.'

Gemeente betaalt 1,5 miljoen extra

Het gemeentebestuur van Eemsdelta reageerde woensdagavond niet meteen enthousiast over de verruiming. Het kost de gemeente naar verwachting 1,5 miljoen extra. Dat bedrag krijgt de gemeente niet terug van het Rijk.
Wethouder Ronde probeert de toeslag voor kerst uit te keren aan iedereen die eerder nog tussen wal en schip viel. Maar beloven kan hij dit niet. Mogelijk moeten mensen tot begin volgend jaar wachten voordat zij de 1300 euro terugvinden op hun rekening.
Eemsdelta was de strengste gemeente
Het Rijk geeft gemeenten geld om de energietoeslag van 1300 euro aan minima te kunnen verstrekken. Het kabinet geeft daarbij een richtlijn van 120 procent van het sociaal minimum. Gemeenten mogen daarvan afwijken. Zo is de gemeente Westerkwartier ruimhartiger. Die heeft een grens van 130 procent.

Sommige gemeenten, zoals Westerwolde en Groningen, kiezen ervoor om de toeslag zelf met enkele honderden euro's te verhogen.

De meeste gemeenten hanteren de inkomensgrens van 120 procent. Uit onderzoek van De Volkskrant bleek dat Eemsdelta de enige gemeente van Nederland was met een strengere grens van 110 procent van de bijstandsnorm.

Verdeelsleutel
De verdeling van het overheidsgeld gaat via een vaste verdeelsleutel. Doordat Eemsdelta relatief veel inwoners heeft met een inkomen rond het sociaal minimum, krijgt de gemeente te weinig geld. Daarom koos Eemsdelta een grens van 110 procent.

De inkomensgrenzen voor de energietoeslag per gemeente
De inkomensgrenzen voor de energietoeslag per gemeente © RTV Noord