Prestigieuze Deltaprijs voor de brede groene dijk bij Dollard

De Brede Groene Dijk
De Brede Groene Dijk © Waterschap Hunze en Aa's
De brede groene dijk langs de Dollard is donderdag tijdens het jaarlijkse Deltacongres uitgeroepen tot winnaar van het Zonnetje. Dat is een prijs voor een innovatief en inspirerend project binnen het Nationaal Deltaprogramma, wat Nederland moet beschermen tegen onder meer overstromingen.
De brede groene dijk is gemaakt van zout baggerslib uit de Eems Dollard. Het is een wereldprimeur: nergens ter wereld is zo'n duurzame zeedijk opgeleverd, die past binnen het Natura 2000-gebied.
Naast de Groningse inzending waren het stationsgebied in Zwolle en de Zoetwatervoorziening Oost-Nederland genomineerd.

'Prachtige erkenning'

'Het is een prachtige erkenning dat de Brede Groene Dijk gezien wordt als het voorbeeld van Nederlandse innovatieve waterbouw', meldt Erik Jolink, projectmanager. 'Wij hebben laten zien dat gesleep met grond voor dijkversterking niet langer nodig is.'
De brede groene dijk in aanleg
De brede groene dijk in aanleg © Jan Been/RTV Noord
Het idee voor de brede groene dijk ontstond, nadat bleek dat de zeedijk langs de Dollard moest worden opgehoogd. De betrokkenen stelden zich de vraag: kunnen we een veilige, sterke en duurzame zeedijk maken van zout slib dat in de direct omgeving wordt gebaggerd?
Als aandenken gaf Deltacommissaris Peter Glas, het Zonnetje in de vorm van een artistieke glazen vaas, aan het team van de Brede Groene Dijk.