Wordt het Bevrijdingsfestival volgend jaar weer gratis? 'Extra subsidie is mooie stap'

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival van 2022 in Stad
Bezoekers van het Bevrijdingsfestival van 2022 in Stad © Tristan Braakman/RTV Noord
Het Bevrijdingsfestival in Groningen krijgt voor komend jaar bijna twee keer zoveel subsidie van de provincie Groningen. Voorwaarde is wel dat bezoekers net als vroeger weer gratis toegang krijgen. Maar om dat voor elkaar te krijgen is meer nodig, stelt de organisatie.
Een PvdA-motie voor een gratis Bevrijdingsfestival kon woensdag op bijna unanieme steun rekenen in de Provinciale Staten. Wat de partijen betreft gaat de subsidie volgend jaar omhoog van 44.500 euro naar 84.000 euro.

Tekort van twee ton

Festivalorganisator Ebel-Jan van Dijk spreekt van 'een mooie stap'. Maar volgens hem is het probleem hiermee nog niet opgelost. Zo is er nog een tekort van twee ton dat eerst opgevuld moet worden.
Van Dijk kan nog niet toezeggen dat een gratis editie in 2023 een feit is: 'Als je een evenement wilt organiseren, moet je het wel kunnen financieren. We zijn nu in gesprek met de gemeentelijke, provinciale en landelijke politiek om te onderzoeken hoe we dat gaan doen.'

Voor bijna zes euro naar binnen

Bij het Bevrijdingsfestival in Groningen gold dit jaar voor het eerst een entreeprijs. Voor toegang tot de Drafbaan moest elke bezoeker zo'n zes euro neerleggen. Van de veertien Bevrijdingsfestivals was Groningen het enige waar entreegeld werd gevraagd.
De introductie van die toegangsprijs leidde tot veel kritiek. Het entreegeld was volgens de organisatie nodig om de gestegen kosten te dekken, maar de gemeenteraad van Groningen en ook de provinciale politiek vielen over de beslissing.

Partijen willen 'charme' terug

'De charme van het Bevrijdingsfestival was dat je zonder te plannen door het Stadspark kon slenteren en van allerlei verschillende podia, plekken of gewoon je biertje kon drinken', zo staat in het PvdA-voorstel waar zes andere partijen zich achter schaarden.
Voor de afgelopen editie van het Bevrijdingsfestival zijn 43.000 kaarten verkocht. De eerdere (gratis) edities trokken meer toeschouwers. Zo kwamen er in 2019 zo'n 80.000 mensen en in 2018 waren er 135.000 duizend toeschouwers.