Personeel Tuinland ervaart angstcultuur door scheldende directeur

Een klant winkelt bij Tuinland
Een klant winkelt bij Tuinland © ANP
Medewerkers van tuincentrum Tuinland zeggen dat ze worden geïntimideerd en vernederd door één van de twee directeuren van het bedrijf. Daardoor heerst er volgens het personeel een angstcultuur. Vakbond CNV doet inmiddels al onderzoek naar de werksfeer bij Tuinland. Ook de Nederlandse Arbeidsinspectie is met de zaak bezig.
RTV Drenthe sprak met zeventien mensen uit alle geledingen van Tuinland. Een deel van hen is inmiddels vertrokken, anderen werken er nog steeds. Het gaat zowel om (voormalig) medewerkers van het hoofdkantoor in Assen als mensen uit de verschillende winkelvestigingen, ook die aan de Peizerweg in Groningen.
Allemaal schetsen ze een beeld van een directeur die personeelsleden uitscheldt, bedreigt en op andere manieren voor een onprettige werksfeer zorgt. De (oud-)medewerkers willen alleen anoniem hun verhaal vertellen, uit angst voor de directie. Hun namen zijn bekend bij de redactie van RTV Drenthe.

'Directeur verantwoordelijk'

Alle mensen met wie RTV Drenthe sprak, bevestigen dat er een angstcultuur heerst bij het tuincentrum. Veel personeelsleden ondervinden psychische druk, ervaren stress en vrezen voor hun baan.
Hoofdverantwoordelijke voor de verpeste werksfeer is volgens de (oud-)medewerkers de vrouwelijke directeur. Sinds haar huwelijk met het andere directielid van Tuinland, de directeur van het familiebedrijf, is de werksfeer volledig verziekt.
RTV-Drenthe verslaggever Hjamar Guit heeft zich in de zaak verdiept:
Medewerkers ervaren angstcultuur bij Tuinland
Familiebedrijf met vier filialen
Tuinland bestaat sinds 1919 en is begonnen als plantenkwekerij en zadenhandel in Assen. Oprichter Girbe Drenth deed de zaak op den duur over aan zijn zoon Henk. Die begon in 1968 met de voorloper van het huidige tuincentrum. Inmiddels is Tuinland uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf met 350 medewerkers. Tuinland heeft vier filialen in Assen, Groningen, Zwolle en Wilp. Het bedrijf wordt nog steeds gerund door de familie Drenth.

'Kop van romp trekken'

In de gesprekken die RTV Drenthe voerde, komt vooral naar voren dat de betreffende directeur regelmatig schreeuwt en zich negatief uitlaat over personeelsleden. Haar driftbuien gaan volgens de (oud-)medewerkers zelfs zo ver, dat de directeur doodsbedreigingen uit over of tegen haar werknemers.
Tien van de zeventien medewerkers verklaarden onafhankelijk van elkaar dat de directeur er een voorkeur voor heeft om ermee te dreigen mensen 'de kop van hun romp' te zullen trekken, bijvoorbeeld als ze het niet met haar eens zijn. Dat heeft de directeur volgens de personeelsleden zowel rechtstreeks als over andere medewerkers gezegd.
Ook de verwensingen om iemand te willen verdrinken of aan te rijden kwamen tijdens meerdere gesprekken die RTV Drenthe voerde naar voren. Het gedrag van de directeur zorgt ervoor dat medewerkers bang zijn om zich uit te spreken, uit vrees voor een uitbarsting of pesterijen.

Drie filiaalmanagers al vertrokken

Veel van de (oud-)medewerkers die RTV Drenthe sprak, vertellen dat ze stress ervaren op de werkvloer en collega's hebben zien uitvallen. Wie zich ziekmeldde, kwam geregeld niet meer terug op het werk en verdween uiteindelijk naar de uitgang.
Medewerkers vertellen dat de algemeen manager met flinke ruzie is vertrokken. De filiaalmanagers van drie van de vier vestigingen zijn opgestapt. RTV Drenthe is in het bezit van e-mails die hun vertrek bevestigen.
In de brief staan uitspraken van de directie die zo onbeschoft zijn, dat ik ze niet in de mond wil nemen
Sijtze de Bruine - CNV-bestuurder
Een deel van het personeel heeft zich bij vakbond CNV gemeld vanwege de verziekte werksfeer. De vakbond zegt te zijn geschrokken van de verhalen en wil daarover in gesprek met de directie van Tuinland.
Onlangs heeft het CNV een informatieavond belegd waar zo'n twintig medewerkers naartoe zijn geweest. Ook schreef een deel van het personeel een brief die volgens de vakbond door zeker 70 procent van de medewerkers wordt ondersteund.
'In de brief die zij aan ons schreven, staan uitspraken van de directie die zo onbeschoft zijn dat ik ze niet in de mond wil nemen. Mensen hebben echt geen veilig gevoel op de werkvloer en zijn angstig voor de directie', vertelt CNV-bestuurder Sijtze de Bruine. Hij zegt dat hij niet eerder zulke heftige verhalen heeft gehoord als van de medewerkers van Tuinland.

'Directeur moet weg'

De vakbond heeft contact gehad met de directie van Tuinland en eist dat het tuincentrum nieuwe omgangsvormen opstelt waaraan ook de directeuren zich moeten houden. Het zou volgens bestuurder De Bruine het beste zijn als de vrouwelijke directeur voorgoed uit het bedrijf verdwijnt.
Overigens worden de verhalen van de medewerkers door de directie ontkend, zegt de vakbond. De Bruine hoopt daarom dat nog meer medewerkers van Tuinland zich bij de vakbond melden, ook als ze geen lid van het CNV zijn.

Zelfde problemen als in 2016

Bij de Arbeidsinspectie zijn dit jaar ook meldingen binnengekomen van personeel van Tuinland. Het gaat volgens de inspectie om meldingen over 'psychosociale arbeidsbelasting'. Daarvan is sprake wanneer mensen psychische of sociale klachten krijgen door bijvoorbeeld pesterijen of intimidatie op het werk.
De inspectie overweegt nog of ze een onderzoek zal starten. In 2016 deed de inspectie vanwege dezelfde soort meldingen ook al onderzoek naar Tuinland. Toen heeft het tuincentrum volgens de inspectie 'maatregelen getroffen'. De inspectie wil de inhoud van haar onderzoek niet delen.
Wij moeten onze taal aanpassen, dat gaan we doen
Girbe Drenth - Mededirecteur Tuinland

Directie: 'Het gaat slechts om incidenten'

'Wij ervaren de werksfeer gewoon als goed. Ik krijg alleen maar goede reacties over de werksfeer, dus ik weet niet anders', reageert directeur Girbe Drenth namens de directie van Tuinland over de meldingen.
Hij erkent dat er door een van de directieleden weleens geschreeuwd en gescholden is. 'Dat is niet goed, dat is kwalijk. En ik weet ook zeker dat dat niet meer gaat gebeuren in de toekomst', voegt hij daar aan toe. Ook benadrukt hij dat dit slechts om incidenten gaat.
'Dat is echt een heel slechte uitdrukking', reageert Drenth op het feit dat zijn vrouw weleens tegen en over personeelsleden geroepen zou hebben dat ze diegene de kop van de romp zou trekken. 'Dat is inderdaad gezegd, dat hoort niet en gaan we ook niet meer doen.'
'Begrijp wel', vult hij aan, 'dat is alleen gezegd tegen leidinggevenden die hun werk heel slecht hebben gedaan. Maar dat neemt niet weg dat je daar dan andere woorden voor gebruikt. Dat is fout geweest en dat trek ik mij aan.'

Alleen op kantoor nare dingen gezegd

Ook al erkent Drenth dat er fouten zijn gemaakt, toch snapt hij niet waarom er sprake zou zijn van een angstige werksfeer in zijn winkels. Volgens hem zijn de nare dingen vooral besproken op kantoor en niet op de vloer.
'Daar spreken wij geen mensen aan. Dat is onze rol niet', aldus de directeur. 'We hebben bedrijfsleiders, assistent-bedrijfsleiders en sectorleiders. Die horen mensen aan te spreken, dat doen wij niet.'
Drenth benadrukt dat, als personeel vindt dat dingen niet goed gaan, de directie daarover graag in gesprek wil met alle betrokkenen. De directeur noemt dat van belang om zo zaken te kunnen veranderen. 'Desnoods praten we met behulp van professionals, mocht dat nodig zijn', aldus Drenth.

Directeur weg?

'Natuurlijk neem ik dat heel serieus', antwoordt Drenth op de vraag hoe hij omgaat met de meldingen van de vakbond, die ook bij hem bekend zijn. 'Ik heb de man van de vakbond ook gezegd: vertel nou wat er precies aan de hand is, dan kunnen we het erover hebben met de mensen.'
'Maar verder dan dat komt het niet', vervolgt hij zijn verhaal. 'Het zijn anonieme meldingen, dat is heel jammer. We willen graag dat dingen goed gaan en alles goed werkt.'
De berichten dat het bij Tuinland beter zou gaan als de andere directeur zou verdwijnen, vindt Drenth te kort door de bocht. 'We zijn samen de directie, dus samen verantwoordelijk. Wij moeten onze taal aanpassen, dat gaan we doen. En ook alles aan doen om te zorgen dat hier een prettige werksfeer is. Wat we in onze beleving ook al doen.'