Groninger Museum trekt drie jaar lang met minimuseum door de provincie

Minimuseum op wielen
Minimuseum op wielen © Siese Veenstra
Vanaf volgend jaar trekt het Groninger Museum drie jaar lang door de provincie met een tot minimuseum omgebouwde caravan. In het ‘museum’ gaan kunstenaars en museumdocenten kinderen kennis laten maken met kunst en cultuur.
De provinciale reis met de Amerikaanse Airstream-caravan is een opmaat naar de tweede Kinderbiënnale, die in 2024 plaats gaat vinden in het Groninger Museum.

Kunstworkshops

Kinderen en jongeren in honderdvijftig Groningse dorpen komen hierdoor in aanraking met kunst en cultuur. Tijdens de provinciale tour worden onder meer kunstworkshops gegeven. Kinderen die duidelijk enthousiast zijn tijdens het bezoek van het museum aan hun stad of dorp, kunnen aan de slag met verdiepende projecten.

Artist in caravan

Geertje Smeding, de zelfbenoemde Robert ten Brink (presentator All you need is love, red.) van het Groninger Museum, is enthousiast over het nieuwe museum op wielen. 'We willen zo veel mogelijk kinderen in aanraking brengen met kunst en cultuur.' Uiteindelijk wil Smeding met de caravan ook kinderen en jongeren naar het museum trekken. 'We willen zo veel mogelijk Groningers aan ons binden. Daarom nodigen we de kinderen ook weer uit om met hun ouders het museum te bezoeken,' vertelt ze enthousiast.
De kunstworkshops worden gegeven door museumdocenten, maar ook regionale kunstenaars worden opgetrommeld om kinderen en jongeren te enthousiasmeren. 'Het is geweldig. Ik grapte al laatst: het is geen artist in residence, maar artist in caravan. Echt super mooi dat we dit zo kunnen gaan doen,' zegt Smeding.

ELJA Foundation

Het museum werkt tijdens de rondreis met de caravan samen met de ELJA Foundation. Deze stichting, die ook financieel bijdraagt aan het project, is een nieuw cultuurfonds dat projecten voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 18 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden en Caribisch Nederland initieert en financiert.