Groningse schrijver Anjet Daanje wint Boekenbon Literatuurprijs

Anjet Daanje
Anjet Daanje © Les van Lieshout/ANP
Feest voor Anjet Daanje uit de stad Groningen, haar boek Het lied van ooievaar en dromedaris is bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs 2022. Dat is donderdagavond in Den Haag bekendgemaakt.
De prijs, en het bijbehorende bedrag van vijftig duizend euro, wordt jaarlijks toegekend door een jury van zogenoemde beroepslezers (recensenten, boekverkopers en leerkrachten) uit Vlaanderen en Nederland. De onderscheiding is een bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar (tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022), fictie of non-fictie.

Goudklompje

'De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt. Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force', aldus juryvoorzitter Guy Verhofstadt, onder meer oud-premier van België, donderdagavond.

De prijs

De Boekenbon Literatuurprijs, opvolger van de AKO Literatuurprijs, staat onder toezicht van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie, die het lezen wil bevorderen. Sinds 2020 is de Nederlandse Boekenbon B.V. hoofdsponsor van de prijs, die de winnaar de mogelijkheid moet bieden ongestoord aan een nieuw boek te werken.
Ook Groninger schrijver Auke Hulst maakte met zijn boek De Mitsukoshi Troostbaby Company kans op de prijs. De andere genomineerden waren Carmien Michels met Vaders die rouwen, Donald Niedekker met Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost en Niña Weijers met Zelf doen.