Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen Leekster verdachte 'Tindermoord'

Politieonderzoek in de straat waar de Tindermoord zich afspeelde
Politieonderzoek in de straat waar de Tindermoord zich afspeelde © ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers
De rechtbank doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen Thomas R. (27) uit Leek, die terechtstaat voor het doodsteken van de Amerikaanse studente Mieke Oort (21) in Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van twintig jaar en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.
De jonge vrouw werd op 6 maart in haar studentenwoning aan de Tweebaksmarkt in het centrum van Leeuwarden doodgestoken. De zaak staat bekend als de 'Tindermoord'. Het slachtoffer had de verdachte in het najaar van 2021 leren kennen via datingapp Tinder, maar na een aantal weken liep het contact minder goed. Oort kreeg een relatie met een andere man.

Benzinebom gegooid

R. zag haar op de vroege ochtend van zondag 6 maart dansen met deze man tijdens een huisfeest in de studentenwoning van Oort. Hij ging met zijn auto terug naar zijn woonplaats Leek en kwam terug met een mes, een hamer en twee molotovcocktails. Nadat R. een benzinebom tegen de woning had gegooid, ging hij naar binnen en stak Oort meerdere keren.

Vriend van slachtoffer gewond

Het OM gaat uit van een geplande actie en daarmee moord. Oorts vriend werd ook geraakt en raakte zwaargewond. Dat is een poging tot moord, stelde het OM bij de rechtbank in Leeuwarden. R. heeft de handelingen bekend. Hij was naar eigen zeggen geobsedeerd door Oort.
De ouders en zus van Oort volgen de strafzaak vanuit de Verenigde Staten.