Deze dag: de beste spits ooit scoort vier goals

Deze Dag over de beste spits ooit
Deze Dag over de beste spits ooit © RTV Noord
Hij speelde met tussenpozen zes seizoenen in het Oosterpark. Kijkend naar de statistieken, is hij met afstand de beste spits die ooit voor FC Groningen speelde. Op deze dag, 12 november 1979, maakte Peter Houtman vier doelpunten voor FC Groningen tegen Heerenveen.
Zijn opgebouwde reputatie van jonge goalgetter maakt hij Bij Club Brugge en Feijenoord niet waar. Welgeteld acht treffers maakt hij voor die clubs, in dertig wedstrijden. In 1979 keert hij daarom terug naar Groningen en pakt daar meteen de draad weer op. In zijn eerste drie thuiswedstrijden scoort hij acht goals. Wel wijst Roelof Hoekman er in het Nieuwsblad van het Noorden op, dat de topschutter op vreemde bodem het net nog niet weet te vinden.
FC Groningen ‘is buiten het Oosterpark nauwelijks in staat geweest de centrumspits te lanceren’, constateert hij. Maar omdat de defensie onder leiding van Azing Griever zelden een goal tegen krijgt, worden daar toch de nodige punten gesprokkeld. Het wordt uiteindelijk een prachtseizoen, besloten met een kampioenschap en terugkeer naar de eredivisie.
Twee kopgoals, een droge knal en een lobje over de keeper na een verre uittrap van Griever; het staat op deze dag in 1979 4-0 voor Groningen tegen Heerenveen. Viermaal Houtman. Anne Mulder bepaalt de eindstand vlak voor tijd op 5-0. Maar het zijn niet de doelpunten die Houtman zijn bijgebleven. Wel het kampioenschap aan het einde van het seizoen: ‘Wat een geweldig feest was dat.’
Peter Houtman heeft naar eigen zeggen ‘maar één zwakte: snoepen. Ik drink niet en ik heb nooit gerookt, maar ja, dat snoepen hè.’ De man die volgend jaar zijn zilveren jubileum viert - hij is dan vijfentwintig jaar stadionspeaker van De Kuip in Rotterdam - is altijd blij om even terug te zijn in Stad.
Hij is oprecht verbaasd dat zoveel Groningers hem nog herkennen, aanspreken en graag de hand schudden. Een warm bad. Dat krijg je ervan, als je 128 doelpunten maakt voor groenwit in tweehonderd wedstrijden. En misschien ook wel omdat je daarbij nooit vergeet te vermelden dat een spits ‘afhankelijk is van de aanvoer’. Bescheiden en aardig. Heel soms mag Peter Houtman meedoen in het Nederlands elftal. Hij speelt acht interlands, maakt daarin zeven doelpunten.
Hij is al jaren de omroeper van dienst in De Kuip als FC Groningen in 2004 op bezoek komt. De competitie loopt tegen het einde. Houtman begroet midvoor Martin Drent hartelijk voor aanvang van de wedstrijd, in de catacomben. Hij excuseert zich alvast, want hij heeft na afloop een afspraak en moet daarom meteen weg.
Lange tijd gaat Feijenoord die middag door een goal van Kuijt aan de leiding. Maar in de slotfase slaat Drent toe. Vooral een prachtige hoge stift over keeper Zoetebier, is veel liefhebbers bijgebleven. Twee goals van Drent en FC Groningen wint in Rotterdam. De eerste die hem staat op te wachten na afloop, is Peter Houtman. Zo’n bijzondere wedstrijd, hij moest Martin wel feliciteren. Die is zichtbaar ontroerd, als hij het verhaal jaren later vertelt.
De vier goals tegen Heerenveen op deze dag, 12 november 1979, worden er in totaal 23 dat seizoen. In 26 wedstrijden. Peter Houtman drukt me op het hart iedereen in Groningen de hartelijke groeten te doen. Zijn vrouw, zijn kinderen en hijzelf hebben prachtige jaren gehad hier. Als stadionspeaker sluit hij zijn laatste mededelingen steevast af met een hartelijk ‘doeidoei’. Aan de telefoon, neemt hij van mensen uit Groningen afscheid met een welgemeend ‘moimoi!’