Asielzoeker die auto's beschadigde met slagboom in Ter Apel blijft langer vastzitten

De asielzoeker vernielde meerdere auto's op de N366
De asielzoeker vernielde meerdere auto's op de N366 © Jeroen Kuiten
De asielzoeker die afgelopen woensdag met een slagboom vier auto's beschadigde op de N366 in Ter Apel blijft twee weken langer vastzitten. Dat heeft rechter-commissaris vandaag besloten.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 22-jarige asielzoeker van poging doodslag, poging tot zware mishandeling en vernielingen. Hij wordt niet via het snelrecht berecht. In andere vernielingszaken door asielzoekers gebeurde dat wel. Volgens een woordvoerder van het OM zijn deze verdenkingen te zwaar voor een snelrechtprocedure.
Afgelopen woensdag sloeg de man met een slagboom in op passerende auto's. Daarvóór maakte hij al zo'n twintig minuten stampij bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, een kleine honderd meter van de autoweg af. Beveiligers konden niet voorkomen dat hij daarna de slagboom van het aanmeldcentrum vernielde en daarmee de autoweg opliep.

Betere samenwerking

Burgemeester Jaap Velema was woest. Hij snapte niet hoe dit heeft kunnen gebeuren: 'Ondanks de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee, politie, beveiliging van COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), kan een verwarde en gestoorde asielzoeker de weg oprennen met een halve slagboom', zei Velema eerder deze week.
Hij heeft van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) geëist dat de samenwerking tussen de partijen beter moet. 'We kunnen dit met elkaar voorkomen, maar er moet eenduidige aansturing zijn bij de organisaties aan de Ter Apelervenen. Dat is de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris', aldus Velema.

Schadevergoeding

De gemeente zorgt ervoor dat alle gedupeerden worden geholpen en de schade wordt vergoed. Een politiewoordvoerder laat vrijdagmiddag weten dat in totaal vier gedupeerden zich hebben gemeld.