Drie jaar cel voor Winschoter die twaalf mensen in Noorden oplichtte

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 35-jarige man uit Winschoten is veroordeeld tot drie jaar cel voor het het oplichten van twaalf mensen in de drie noordelijke provincies. Hij deed zich voor als aannemer, nam aanbetalingen aan en was daarna spoorloos. De anderhalf jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) eiste, vond de rechter een te lage straf.
De Winschoter was vanaf februari 2021 actief in onder meer Tynaarlo, Westdorp, Hoogezand en Tytsjerk. De mensen benaderden hem via de internetsite werkspot.nl en kregen van hem een offerte. De man misbruikte in sommige gevallen de naam van een gerenommeerd bouwbedrijf. Na akkoord spoorde hij de klant aan binnen zeven dagen een aanbetaling te doen. Hij kwam daarna de gemaakte afspraken niet na en leverde ook wel eens broddelwerk.

Geen recht doet

De aangiftes rolden binnen en de man werd in januari aangehouden. De rechter legde de Winschoter een hogere straf op, omdat anderhalf jaar cel geen recht doet aan de hoeveelheid aan ernstige delicten en de hardnekkigheid waarmee die zijn gepleegd. De man kreeg de straf ook voor het vervalsen van documenten waarmee hij aardbevingsschade probeerde te claimen en belastingfraude. De dertiger moet de gedupeerden in totaal ruim 235.000 euro terugbetalen.