Koninklijke onderscheiding voor afzwaaiende UMCG-neurowetenschapper Marian Joëls

Marian Joëls vrijdag bij het ontvangen van de koninklijke onderscheiding
Marian Joëls vrijdag bij het ontvangen van de koninklijke onderscheiding © UMCG
Marian Joëls is vrijdagmiddag bij haar afscheid als lid van de Raad van Bestuur van het UMCG koninklijk onderscheiden. Ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Burgemeester van Groningen Koen Schuiling was aanwezig om de koninklijke versierselen uit te reiken aan de eminente neurowetenschapper die zich met haar werk internationaal op de kaart zette.
Volgens het UMCG behoort Joëls tot de meest geciteerde auteurs in haar vakgebied. 'Zij richtte zich vooral op de effecten van stress op het brein, gezondheid en ziekte. Dit is een van de grootste thema's uit de huidige geneeskunde (...). Zij heeft diverse internationale onderscheidingen en prijzen voor haar werk als onderzoeker ontvangen.'

Waardevol werk

Joëls werd in 2012 voorzitter van de Federation of European Neuroscience Societies. Dit is de belangrijkste Europese organisatie op het gebied van neurowetenschap, waar meer dan twintigduizend onderzoekers bij zijn aangesloten.

Aandacht voor de vrouw

De neurowetenschapper maakte zich in haar carrière hard voor de positie van de vrouw binnen haar vakgebied. Zo heeft ze vrouwelijke onderzoekers opgeleid, gecoacht en begeleid. Dat leidde in 2021 tot de Europese Diversiteitsprijs van het ALBA Network die haar ten deel viel.
Ze droeg ook bij aan de stijging van het aantal vrouwelijke hoogleraren in het UMCG van 49 in 2016 tot 75 in het vorige jaar.

Bijzondere onderscheiding

In haar wetenschappelijke carrière leverde Joëls zoveel waardevolle prestaties dat ze een onderscheiding op haar naam kreeg. En niet zomaar een: De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste en hoogste civiele ridderorde in Nederland.
'Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde als deze persoon een prestatie van zeer exceptionele aard heeft geleverd voor de samenleving', zo is te lezen op de website van het Koninklijk Huis.
Naast het lintje kreeg Joëls de exclusieve Thomassen à Thuessink-penning vanwege haar werk voor het UMCG.