Menzis verhoogt zorgpremie met 8 euro per maand

Het hoofdkantoor van Menzis in Groningen
Het hoofdkantoor van Menzis in Groningen © FPS/Jos Schuurman
Klanten van Menzis betalen volgend jaar 141,25 euro per maand voor de meest gekozen basisverzekering. Dat is een stijging van acht euro per maand en de hoogste stijging in jaren.
Concurrent CZ verhoogde vrijdag z'n premie al met 3,75 per maand naar 138,25 euro. Ook VGZ en Zilveren kruis kwamen zaterdag met een verhoging: VGZ gaat met 9,30 euro naar een bedrag van141,95 euro per maand, Zilveren Kruis doet er 7,50 en komt uit op 138,95 euro.

Inflatie en vergrijzing

Volgens Menzis is de inflatie een belangrijke reden voor de verhoging, naast verdere vergrijzing, toename van chronisch zieken, duurdere behandelingen en medicijnen. Volgens de zorgverzekeraar heeft het de stijging kunnen beperken door de inzet van vijftig miljoen euro uit de reserves.
Vorig jaar haalde Menzis nog 235 miljoen uit de reserves om de stijging te beperken. Toen ging de Menzis Basis-verzekering omhoog met 3,25 euro per maand.

Lastige boodschap

'We beseffen heel goed dat dit voor onze verzekerden een lastige boodschap is', zegt Dirk Jan Sloots, financieel bestuurder bij Menzis. 'Zorgkosten blijven stijgen. Het is de verantwoordelijkheid van zorgverleners en zorgverzekeraars samen om de stijging te beperken en tegelijkertijd de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg te behouden.'