Museum kreeg mail met foto van gestolen Groningse Van Gogh

'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh
'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh © Groninger Museum
Museum Singer in Laren heeft eerder dit jaar een mail met foto van het gestolen Van Gogh-schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' ontvangen. Dat meldt De Telegraaf. Het werk was in bruikleen van het Groninger Museum en werd in maart 2020 gestolen. De dader werd berecht, maar het werk zelf is nog altijd spoorloos.
Volgens De Telegraaf kreeg het museum in Laren in maart van dit jaar een versleutelde mail met een foto van het schilderij dat zeker 1,5 miljoen euro waard is.

Afzender vraagt contact op te nemen

Op de betreffende foto is een kamer te zien met daarin een houten plank waarop het schilderij ligt, schrijft de krant. In de mail vraagt de afzender om contact op te nemen over het werk.
Directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm bevestigt het bestaan van de foto aan De Telegraaf. Volgens Blühm gaat het echt om het gestolen werk. In maart zou het schilderij zich nog in het buitenland bevinden.

Geen doorbraak

De politie heeft onderzoek gedaan naar de mail, maar dat heeft nog niet tot een doorbraak in het onderzoek geleid. Door de versleuteling is het te moeilijk om de afzender van het bericht te achterhalen.
De politie beschouwt de zaak als gesloten omdat de dader berecht is.

Dna-spoor leidt naar dader

Vorig jaar september werd de 59-jarige Nils M. veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens de roof van twee waardevolle schilderijen, waaronder de Groningse Van Gogh. In beide zaken waren dna-sporen doorslaggevend voor het bewijs tegen M.