Oud-Veendam-trainer Cor van der Gijp (91) overleden

Cor van der Gijp in zijn tijd bij Veendam
Cor van der Gijp in zijn tijd bij Veendam © ANP
Oud-voetballer Cor van der Gijp is op 91-jarige leeftijd overleden, meldt Feyenoord op zijn website. De topscorer aller tijden van de Rotterdammers was begin jaren 70 trainer van Veendam.
Cor van der Gijp geldt als de ontdekker van Stadjer Dick Nanninga. De kopsterke spits scoorde aan de lopende band voor Oosterparkers in Stad, maar Nanninga werd door FC Groningen genegeerd. Van der Gijp schatte hem wél op waarde.

Gebruikte Opel kadett station

Van der Gijp haalde Nanninga naar de Langeleegte, waar deze - naast zijn werk in de bouw - 350 gulden in de maand kon gaan verdienen. Om Nanninga over de streep te trekken, deed Van der Gijp er een gebruikte Opel Kadett station bij.
Nanninga scoorde vervolgens vijftien keer in 31 wedstrijden voor Veendam, voor hij via Roda JC in het Nederlands elftal terecht kwam.

'Kostelijke man'

Cor van der Gijp, oom van analist René van der Gijp, is met 177 doelpunten topscorer aller tijden van de Rotterdammers. Ook Johan Derksen speelde onder Van der Gijp aan de Langeleegte.
'Een kostelijke man, tegen wie wij enorm opkeken', zei Derksen vorig jaar in het tv-programma Oranjezomer nog over zijn oud-trainer. "Ik kwam bij Veendam als enige aankoop aan in het spelershome, waar Van der Gijp net de nieuwe trainer was. Ja Johan, zei hij, het is even wennen hier: ze zijn blank, maar je verstaat ze niet. Die humor ging er niet echt in.'

Zes goals voor Oranje

Cor van der Gijp kwam dertien keer uit voor Oranje, waarvoor hij zes keer scoorde. Behalve Veendam trainde hij FC Dordrecht in zijn geboorteplaats. Ook was hij korte tijd technisch directeur van Feyenoord.