FC Groningen met fikse kater winterstop in door late nederlaag tegen Fortuna Sittard

FC Groningen-trainer Frank Wormuth heeft flink de pest in na de nederlaag
FC Groningen-trainer Frank Wormuth heeft flink de pest in na de nederlaag © OrangePictures
Het meeste balbezit en een belangrijke voorsprong voor rust door Ricardo Pepi: het zag er halverwege allemaal goed uit voor FC Groningen. Totdat oud-FC Groningen-aanvaller Paul Gladon binnen de lijnen kwam en tweemaal wist te scoren. De Groningers repareerden de achterstand nog via Florian Krüger, maar zes minuten in de blessuretijd dompelde Tijjani Noslin de thuisploeg in rouw door de 2-3 binnen te tikken.
FC Groningen-trainer Frank Frank Wormuth verwachtte een Fortuna Sittard dat een afwachtende houding zou aannemen. Wellicht was dat de reden dat hij Ragnar Oratmangoen en Daleho Irandust, twee spelers die behendig zijn in de kleine ruimte, in de basisopstelling posteerde. Ook Radinio Balker keerde tegen de Fortunezen weer terug in de basiself, wat ten koste ging van Joey Pelupessy, Damil Dankerlui en Marin Sverko.

Speldenprikjes

De afwachtende houding van de Limburgers zorgde voor een schouwspel dat Wormuth van tevoren al had uitgetekend: zijn ploeg met het meeste balbezit, de formatie van Fortuna-trainer Julio Velázquez gokte op de counter. De enkele speldenprikjes van de Groningers zorgden in de praktijk niet voor het gewenste gevaar, terwijl de bezoekers één keer écht gevaarlijk waren. Een kopbal uit een hoekschop werd door Joaquín Navarro hoog over het doel van Peter Leeuwenburgh gekopt.
Vlak voor rust namen de Limburgers iets meer initiatief. Burak Yilmaz, de Turkse sterspeler van Fortuna Sittard, haalde uit vanaf de rand van het doelgebied, maar schoot recht op Leeuwenburgh af. Waar het publiek zich al leek te verzoenen met een brilstand op het scorebord, zat het venijn in de staart van de eerste helft. Verdediger Neraysho Kasanwirjo wist Oratmangoen aan de linkerkant te vinden, die dribbelde voorbij zijn tegenstander en vond van dichtbij wie anders dan Ricardo Pepi: 1-0.

Gladon pijnigt oud-werkgever

Na rust wees weinig erop dat het spel zou veranderen. Twee ongewijzigde ploegen verschenen aan de aftrap, maar daar kwam al snel verandering in. Zo maakte Tomas Suslov zijn rentree en kwam ook Cyril Ngonge in het veld; zij losten Irandust en Oratmangoen af. Ook de bezoekers wisselden en brachten onder meer oud-FC Groningen-aanvaller Paul Gladon in. Zijn invalbeurt bleef niet onopgemerkt. Eerst kopte hij raak uit een voorzet van Ivo Pinto en zes minuten daarna liet hij Leeuwenburgh kansloos met een inzet van dichtbij (1-2).
Het toch al moeilijk scorende FC Groningen leek voor een schier onmogelijke opgave te staan, maar de gelijkmaker viel toch nog. Een snelle aanval over de rechterflank kwam bij Ngonge terecht, die een gaatje in de Fortunese defensie vond en vlak voor de doellijn hoefde Krüger alleen nog maar binnen te tikken: 2-2. Vanaf de aftrap stoomden de Groningers weer naar voren, maar de anticlimax was groot toen Fortuna Sittard zes minuten in de blessuretijd nog een hoekschop kreeg. Tijjani Noslin stond volledig vrij bij de tweede paal en tikte de 2-3 binnen.

Fluitconcert

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Marc Nagtegaal daalde een fluitconcert neer op de ploeg van Wormuth, die desondanks de moeite nam om het publiek te bedanken voor hun komst. Het zal de kater bij de Groningers echter niet wegnemen. Door het WK in Qatar is de winterstop aangebroken. Na de jaarwisseling hervat FC Groningen de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd op 8 januari bij Excelsior.