Wormuth: 'Een echte leider ontbreekt op het veld'

Frank Wormuth
Frank Wormuth © RTV Noord
In de slotfase leek het twee kanten op te kunnen gaan, maar FC Groningen moest zondag de meerdere erkennen in Fortuna Sittard. Het werd in de eigen Euroborg 2-3. FC Groningen-trainer Frank Wormuth ziet dat zijn ploeg met de nodige problemen te kampen heeft, zowel aanvallend als verdedigend. Ook qua leiderschap op het veld zit het volgens hem niet goed.
Vlak voor rust wist Ricardo Pepi de Groningers nog op voorspong te zetten. Hoewel de tweede helft opwindender was dan de eerste helft, begon het echte spektakel pas in de 78ste minuut. Toen scoorde de na rust ingevallen oud-FC Groningen-spits Paul Gladon zijn eerste, om dat kunstje zes minuten later nog eens te herhalen. Florian Krüger maakte de 2-2 en deed de FC-fans hopen op een goede afloop, totdat Tijjani Noslin de FC de das omdeed met een doelpunt in de zesde minuut van de blessuretijd.

Mandekking

Trainer Frank Wormuth baalt van de nederlaag. 'Ik sta hier niet met een goed gevoel. Dit is teleurstellend, we hadden het gevoel grip te hebben op de tegenstander. We dachten hier te gaan winnen.'
Wormuth ziet op veel fronten problemen bij z'n eigen ploeg. 'Vandaag is een spiegelbeeld van het seizoen. We hebben weinig kansen gecreëerd, hoewel we de bal goed rondspelen. Maar we moeten ook de bal in het strafschopgebied van de tegenstander zien te krijgen, anders winnen we geen wedstrijden.'
Hoe kan het zijn dat de tegenstander vrij kan koppen in ons strafschopgebied?
'Defensief hebben we grote uitdagingen, vooral in het strafschopgebied. In de mandekking bijvoorbeeld. Hoe kan het zijn dat de tegenstander vrij kan koppen? Daarom spelen we ook ver van het eigen strafschopgebied. Want daar hebben we echt problemen', aldus de trainer.
Wormuth staat bij het ingaan van de extra lange winterstop met zijn ploeg op twaalf punten uit veertien wedstrijden. Dat is goed voor plek vijftien op de ranglijst van de Eredevisie. FC Groningen houdt alleen FC Emmen, Cambuur en FC Volendam onder zich.

Leiderschap

Niet alleen voetbaltechnisch zijn er voldoende verbeterpunten, ook op ander vlak is er nog een wereld te winnen, weet de Duitse trainer. 'We hebben ook problemen op het vlak van leiderschap op het veld. Het gaat om karakter; op het veld beslissingen maken, praten met elkaar.'
Wormuth noemt een voorbeeld: 'Duarte is een fantastische voetballer en een leider in de kleedkamer, maar hij zegt op het veld niets. Dat is geen verwijt aan hem, maar een voorbeeld. Een echte leider ontbreekt. Vandaag was het ook in de kleedkamer stil. Leiderschap is een probleem op het veld.'

Aankopen in de winterstop

Moet er iets gebeuren in de winterstop? 'Natuurlijk is er een grote kans dat er spelers worden gehaald om ons verder te helpen', blikt de trainer vooruit. 'Mark-Jan Fledderus en ik hebben een week geleden al gesproken over welk type spelers we moeten halen. Hij heeft daar ook zijn eigen gedachten over. Ik verwacht meer vechtlust en meer communicatie op het veld.'
'Met deze groep doorgaan, zonder aankopen, is lastig. Dan eindigen we misschien dertiende of veertiende. Maar als we ons verder willen ontwikkelen, moeten we spelers halen. We moeten ook kwaliteit van buiten halen die niet meer ontwikkeld hoeft te worden', zegt Wormuth, doelend op spelers die er direct staan na de aankoop.
Wormuth: 'Ik verwacht meer vechtlust en communicatie op het veld'

Duarte: 'We hadden goede kaarten'

Laros Duarte was grote delen van de wedstrijd positief gestemd dat zijn ploeg de wedstrijd over de streep zou trekken. 'Ik denk dat je heel lang de winnende partij bent. Eigenlijk is er niets aan de hand na de 1-0. Niemand maakt zich druk en dan is het opeens 1-1. Ook die 1-2 viel te makkelijk.'
Duarte: 'Het publiek voelt zich dan meteen kut, terwijl we goede kaarten hadden. Ook na de 2-2 dacht ik: deze gaan we pakken. Maar dan is er die corner en opeens ligt-ie er in.'
De wedstrijd onnodig weggeven is tekenend voor dit seizoen
Laros Duarte
Het is tijdens de rust nog benoemd, vertelt Duarte, dat de ploeg niet weer - net als tegen Utrecht en PSV - tegengoals incasseert na een voorspong. 'Het is tekenend voor het seizoen. Dan gaat het goed, dan weer niet. Dat gebeurt te vaak. Dat is de reden dat we staan waar we staan.'
'We laten na de 3-2 te maken. Dan vallen we snel uit elkaar. Dat is de grootste valkuil van onze ploeg. Dat moet je veranderen, maar hoe weet ik niet.' Concrete punten om aan te werken zag de middenvelder bij nader inzien overigens wel. 'De restverdediging staat niet goed. We moeten hen het idee geven dat hier niets te halen valt.'
Duarte: 'Wedstrijd onnodig weggeven is tekenend voor dit seizoen'

Te Wierik: 'Dramatisch'

Mike te Wierik maakt na de nederlaag een verslagen indruk. 'Ik heb er bijna geen woorden voor. Deze komt ontzettend hard aan. We spelen best wel een prima eerste helft. We zijn dominant aan de bal, zonder veel te creëren, maar we geven ook niets weg. En je maakt vlak voor rust een goede goal.'
Te Wierik ziet de wedstrijd halverwege de tweede helft kantelen. 'Toen Paul (Gladon, red.) erin kwam, veranderde het wedstrijdbeeld. Dat wisten we niet om te draaien. Dan speel je laatste 25 minuten op zo'n manier..., dat is dramatisch. Je houdt de bal niet meer vast en de ruimtes werden te groot. Het laatste deel van de wedstrijd leek het wel los zand.'
Als je ze zo makkelijk tegen krijgt, is het dweilen met de kraan open
Mike te Wierik
De verdediger beseft dat de situatie zorgelijk is. 'We moeten er met z'n allen bewust van zijn dat de situatie zorgelijk is. Dat we er niet goed voorstaan, is een understatement. Dit doet veel pijn. We gaan nu met een klote gevoel de komende zes weken in. We hebben twaalf punten, dat is dramatisch. Ik voel me leeg. Dit doet gewoon pijn. De fans staan de hele wedstrijd achter ons, die laat je in de steek, zo voelt dat. We laten elkaar ook in de steek.'
Te Wierik beseft dat er een hele boel verbeterd moet worden na de winterstop. 'Om die goals zo tegen te krijgen, dat is gewoon amateuristisch. Je moet er alles aan doen om te zorgen dat de tegenstander niet kan schieten of koppen. Daar zijn we te gemakzuchtig in. Dat moeten we snel beter gaan doen. We zijn niet een ploeg die gemakkelijk scoort. Het aantal tegengoals zegt genoeg. Als je ze zo makkelijk tegen krijgt, is het dweilen met de kraan open.'
Te Wierik: 'We hebben twaalf punten, dat is dramatisch'

Gladon: 'Meer van FC Groningen verwacht'

'Man of the match' Paul Gladon was vanzelfsprekend blij met de overwinning van zijn ploeg Fortuna. 'Voor ons is het een lekkere middag. Ik heb hier een goede tijd gehad, het is mooi om terug te zijn. Natuurlijk is het ook mooi dat ik tweemaal scoor', aldus de spits die tot de zomer van 2019 een half seizoen voor de FC uitkwam. 'Het was een saaie eerste helft, de tweede helft was een stuk beter, toen gebeurde er veel.'
FC Groningen wint op dit moment geen wedstrijden die het moet winnen
Paul Gladon- Oud-FC Groningen-spits
Het is de eerste keer dat Gladon twee keer scoort in de Euroborg, dat lukte hem in zijn tijd voor FC Groningen nooit. De situatie waarin de FC verkeert is vergelijkbaar met toen winteraankoop Gladon kwam een paar jaar geleden, ziet hij. 'Op dit moment win je weer geen wedstrijden die je moet winnen. Ik had vandaag meer van Groningen verwacht. Ik had meer energie verwacht, vooral meer aanvallende energie.'
Paul Gladon: 'Ik had meer energie van FC Groningen verwacht'