Schrootverwerker PMC failliet verklaard, curator blijft hopen op doorstart

De fabriek van PMC in Farmsum
De fabriek van PMC in Farmsum © Sander Slager/RTV Noord
Schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) in Farmsum is failliet verklaard. Het bedrijf kreeg anderhalve maand geleden al uitstel van betaling. De rechtbank Noord-Nederland heeft dat maandag omgezet in een faillissement.
De afgelopen tijd heeft curator Jan Hein Mastenbroek samen met PMC-directeur Jan Henk Wijma nog geprobeerd om nieuwe investeerders te vinden, maar die pogingen liepen op niets uit. De komende weken moet duidelijk worden of er alsnog een doorstart kan worden gemaakt. Het bankroet maakt een overname van PMC wel aantrekkelijker, doordat een koper het bedrijf nu grotendeels schuldenvrij kan overnemen.
Gepatenteerde technologie
PMC was pas sinds 2020 in bedrijf. Het bedrijf ontwikkelde een gepatenteerde technologie om vervuild staal te recyclen, op een voor mens en milieu verantwoorde wijze. Het gaat dan om staal dat is vervuild met schadelijke stoffen als kwik, lood, asbest en chroom-6-verf. Het gerecyclede eindproduct kan als schoon staal worden hergebruikt. De bouw van de fabriek in Farmsum kostte zeventig miljoen euro, waarvan het merendeel overheidsgeld was. Naast banken staken onder andere de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) en het GROEIfonds van de Economic Board Groningen geld in het project.

Tegenslagen

PMC zat al een tijdje in de problemen. Afgelopen zomer kregen elf personeelsleden ontslag en werden de contracten van enkele tijdelijke krachten niet verlengd. Probleem was dat er te weinig aanvoer was van vervuild schroot - volgens PMC onder andere doordat de overheid verzuimt om schroot met chroom-6 de status 'gevaarlijk' te geven. Daardoor kan PMC het niet specifiek en tegen hogere tarieven verwerken.
Afgelopen zomer trok de aanvoer van schroot weliswaar aan, maar de fors gestegen energiekosten nekten het bedrijf. 'Bij het reinigings- en productieproces gebruiken wij veel gas en elektriciteit. Om een idee te geven: wij rekenden bij de productiestart in 2020 op 3.000 euro aan gaskosten per dag, maar dat is nu 60.000 euro per dag', liet directeur Wijma in september weten, toen het bedrijf uitstel van betaling aanvroeg.

Hopen op doorstart

Sindsdien zijn volgens curator Jan Hein Mastenbroek 'vele gesprekken' geweest met potentiële kopers. 'Iedereen is het er wel over eens dat het een prachtig bedrijf is, dat een oplossing biedt voor een groot maatschappelijk probleem. Gevaarlijk afval werd voorheen gestort of domweg gesmolten in reguliere staalfabrieken, waarbij zeer schadelijke stoffen zo in het milieu kwamen. PMC biedt hiervoor een veilig en uniek alternatief. Het is bijzonder treurig dat dat alternatief nu dreigt weg te vallen', stelt Mastenbroek.
Hij blijft de komende weken inzetten op een doorstart. De ruim twintig overgebleven medewerkers, die door het faillissement ontslag hebben gekregen, gaan de komende weken door met het wegwerken van de voorraad schroot. Nieuw schroot wordt niet meer aangenomen.
Volgens de curator kan de inname van nieuw schroot pas weer op gang komen als er een koper voor het bedrijf is gevonden. Komt die er niet, dan rest niets anders dan ontmanteling van de fabriek in Farmsum.