Twee 'iconische' vrijwilligers benoemd tot erelid van Schaatsgewest Groningen

De twee nieuwe ereleden van het schaatsgewest Groningen
De twee nieuwe ereleden van het schaatsgewest Groningen © Henk Elderman/RTV Noord
Meintje van der Ark uit Hoogezand en Klaas Meindertsma uit Peize zijn benoemd tot erelid van het Schaatsgewest Groningen. Daarmee is het aantal ereleden in één klap verdubbeld. Oud-voorzitter Johan van de Grampel en olympisch kampioene Marianne Timmer kregen eerder deze onderscheiding.
Voorzitter Bart Jonkers noemt de twee 'iconische vrijwilligers'. Ze zijn meer dan dertig jaar actief en belangrijk geweest in de organisatie van grote en kleine schaatstoernooien in Groningen. Het tweetal is haast onmisbaar. Van der Ark is lid van IJsvereniging Borgercompagnie. Lang geleden rolde ze zoals het zo vaak gaat zomaar in een functie als vrijwilliger.

Klok

'O Meintje, ik zie dat jouw vader erbij is. Hij kan wel om die kwajongen van jou denken. Kun je een klok vasthouden? Ik zat ook in de oudercommissie dus ik had weleens met stopwatches te maken gehad. Dat was het begin', gaat Van der Ark terug in de tijd.

Oorkonde en speld

Het tweetal werd in het zonnetje gezet bij de Algemene Ledenvergadering in het Multifunctioneel Centrum in Engelbert. Ze ontvingen een oorkonde en een speld.
Dat was nog niet het geval toen Van de Grampel onderscheiden werd voor 19 jaar voorzitterschap. Destijds was het alleen nog maar een oorkonde. Dus werd de inmiddels 88-jarige schaatsbestuurder ook naar voren gevraagd. Ook hij kreeg een speld. Hij heeft de twee nieuwe ereleden ook vaak meegemaakt.
'Meintje is een organisator. Klaas is van de trainingsarbeid. Van jeugd tot en met volwassenen', omschrijft hij het tweetal.
Marianne Timmer(ook erelid) heeft mooie woorden voor Van der Ark en Meindertsma
Marianne Timmer(ook erelid) heeft mooie woorden voor Van der Ark en Meindertsma © Henk Elderman/RTV Noord

'Jullie zijn schaars'

Mooie woorden. Ook van Marianne Timmer. Zelf kon de drievoudig olympisch schaatskampioene niet aanwezig zijn. Ze had wel een videoboodschap gemaakt. 'Mensen zoals jullie zijn schaars. Dat je zo dag en nacht klaar staat voor de schaatssport. Ik heb altijd kunnen doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Maar zonder jullie had ik geen wedstrijden kunnen rijden in het Stadspark en op Kardinge. Geniet ervan!', sprak Timmer, die zelf in 1999 tot erelid uitgeroepen werd van het schaatsgewest Groningen. Haar speld wordt opgestuurd.

Koffie en chocolademelk

Van der Ark heeft een goede band met haar en het gezin Timmer. Ze zag haar in 2006 met eigen ogen Olympisch kampioen worden in Turijn. De reis naar de Winterspelen was een vrijwilligersprijs aangeboden door sponsor Aegon.
'Dat was ook al een verrassing. Daarvoor loop je dan met koffie en chocolademelk dat ik zelf van huis meegenomen had omdat er in Kardinge betaald moest worden. Maar dat konden we niet betalen.'
Voorzitter Bart Jonkers deelt de onderscheidsspeld uit aan Meintje van der Ark
Voorzitter Bart Jonkers deelt de onderscheidsspeld uit aan Meintje van der Ark © Henk Elderman/RTV Noord
En over Timmer: 'Dat is al begonnen bij IJsvereniging Borgercompagnie. Daar was zij bij net zoals mijn kinderen. En dan belde Lucas, de vader van Marianne, of ze nog mee kon doen aan een wedstrijd als ze in het weekend thuis was. Ik was destijds scheidsrechter en dan kon haar toevoegen op zondagavond.'

Met plezier gedaan

Van der Ark regelde het allemaal. Zoals in al die jaren. Of het nou de bij de Grunobokaal is of een clubwedstrijd. Maar het is tijd voor een jongere generatie. Dat beaamd Meindertsma ook. 'Ik heb het met heel veel plezier gedaan, maar laat de jeugd nu maar aan bod komen. Bij ons komen nu de kleine gebreken.'

Jurywerk

Toch kunnen ze beide niet helemaal meteen afstand nemen. Meindertsma stelt zich beschikbaar als vrijwilliger als er natuurijs komt. En Van der Ark is dit schaatsseizoen de deur van Kardinge al weer binnengelopen. 'Ik ben al weer aan het klokken geweest. Ik ga wel met jurywerk door.'