Rector Cisca Wijmenga van de RUG stelt zich niet beschikbaar voor tweede termijn

RUG-rector magnificus Cisca Wijmenga
RUG-rector magnificus Cisca Wijmenga © RUG
De rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Cisca Wijmenga, heeft de Raad van Toezicht en haar collega’s in het College van Bestuur meegedeeld niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn eind 2023. Dat meldt de RUG op haar website.
'Vanwege persoonlijke omstandigheden heb ik met pijn in mijn hart de moeilijke beslissing genomen om mij niet beschikbaar te stellen voor een tweede termijn als rector magnificus van deze mooie universiteit. Tot 1 september 2023 zal ik mijn rol als rector magnificus blijven vervullen met grote inzet en toewijding', aldus Wijmenga.

'Met verve en stijl'

Johan Remkes, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Rijksuniversiteit Groningen, spreekt namens de Raad zijn waardering uit voor de rector. 'Ze is de drijvende kracht achter veel nieuwe initiatieven, gericht op interdisciplinair samenwerken, versterken van kwaliteit van onderwijs en onderzoek en de betrokkenheid van studenten, resulterend in onder andere de start van de vier Schools, de Teaching Academy Groningen, Ruggesteun, de Aletta Jacobs leerstoelen en de concretisering van Erkennen en Waarderen.'
De Raad respecteert het besluit van Wijmenga om niet voor een tweede termijn te kiezen. 'We zijn blij dat Cisca Wijmenga het komende jaar met onverminderde inzet de post als rector magnificus zal vervullen en samen met haar collega’s in het College van Bestuur de RUG zal leiden.'
Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, vindt het spijtig en tevens begrijpelijk dat Wijmenga dit besluit heeft moeten nemen. Volgens hem heeft Wijmenga haar rol vol 'verve en stijl' vervuld.