Opnieuw vertraging bij bouw gemeentehuis in Winschoten

Een van de schetsen van het nieuwe gemeentehuis in Winschoten
Een van de schetsen van het nieuwe gemeentehuis in Winschoten © Gemeente Oldambt
De deuren van het nieuwe gemeentehuis in Winschoten zouden eind 2023 opengaan. Dat moment werd verplaatst naar halverwege 2024, maar ook dat blijkt niet haalbaar. De zinnen worden nu gezet op 'ergens in 2025'.
De vertragingen komen deels door moeizame onderhandelingen met de HEMA in Winschoten. De gemeente wil dat pand bij haar plannen betrekken.

HEMA

Soepel verliepen de onderhandelingen nooit. In 2018 kwam het zelfs zover dat Oldambt klaar was met het warenhuis. De gemeente vond dat de pandeigenaar van de HEMA te lang treuzelde en besloot de stekker uit de samenwerking te trekken.
Toch gingen de partijen later weer met elkaar om tafel. In april dit jaar waren de verhoudingen opnieuw gespannen. Waarom, is altijd onduidelijk gebleven. De gemeente en de pandeigenaar wilden daar niet op ingaan. Maar er is nu een doorbraak: de partijen zijn het met elkaar eens geworden.
Dat betekent dat de gemeente haar plannen verder vorm kan geven. Ook kan de HEMA verder. De eigenaar wil ‘een nieuwe formule uitrollen’ en verwacht dat hij de winkel in het voorjaar van 2023 aan de klanten kan presenteren.
Een datum waar ze in het gemeentehuis alleen maar van kunnen dromen. Door de moeizame onderhandelingen en wijzigingen in de oorspronkelijke plannen, moet de architect opnieuw naar de tekentafel.

Wat zijn de plannen?

Oldambt wil een duurzaam gemeentehuis laten bouwen in het centrum van Winschoten. Daar is in 2019 een bedrag van 25 miljoen voor beschikbaar gesteld. Het oude gedeelte moet plat, het monumentale gedeelte aan de kant van de Langestraat blijft staan.
Het pand van de HEMA is nu dus definitief onderdeel van de plannen. Het warenhuis behoudt de begane grond, de bovenverdieping moet een nieuwe functie krijgen. In de loop der jaren is daar sprake geweest van een nieuwe raadszaal of appartementen, maar de gemeente heeft nu besloten dat zij daar kantoorruimten wil realiseren.
De gemeente: ‘De wijzigingen in het plan vragen ook om aanpassingen in het ontwerp van het gemeentehuis. De architect heeft dit inmiddels opgepakt en zodra de tekeningen gereed zijn, zal de gemeente deze presenteren. Naar verwachting zal dit voorjaar 2023 het geval zijn.’
Wat de vertraging voor de bouwkosten betekent, zegt de gemeente nog niet te weten. ‘Voor de bouw daadwerkelijk start, zal op basis van de aangepaste plannen een herijking van de bouwkosten plaatsvinden’.