Kabinet trekt miljoenen uit voor de bouw van treinstation Suikerzijde

Het ministerie van Infrastructuur legt ruim 89 miljoen euro op tafel voor de bouw voor een nieuw trein- en busstation bij de nieuwbouwwijk Suikerzijde in de stad Groningen.
Dat zijn de afspraken die de regio Groningen gemaakt heeft met het ministerie op het gebied van infrastructuur.
Het Rijk stelde deze ronde in de meerjarenplanning infrastructuur in totaal 7,5 miljard euro beschikbaar, waarvan er in totaal 242 miljoen euro in de Regio Groningen-Assen terechtkomt. De gemeente Groningen sleept het grootste deel in de wacht, namelijk 188 miljoen.
Naast de investering van 89 miljoen in een bus- en treinstation gaan er enkele miljoenen naar de gemeenten Midden-Groningen en Oldambt om woningbouwlocaties in Hoogezand en Winschoten goed te ontsluiten.
Nieuwe rondweg?
Ook wil het Rijk samen met de regio kijken naar de ontsluiting van het westelijk deel van de stad Groningen. Er wordt in een onderzoek gekeken naar de opties om de westelijke ringweg aan te pakken of te gaan voor een rondweg via Hoogkerk. Voor het aanpakken van de ontsluiting is door het Rijk een dikke 80 miljoen gereserveerd. Dat geld blijft voorlopig op de plank liggen, totdat duidelijk is welk plan van de grond gaat komen.
Het ministerie van Infrastructuur trekt de portemonnee voor een nieuw station bij de nieuwbouwwijk Suikerzijde om dit deel van de stad middels het openbaar vervoer goed te ontsluiten. De gemeente Groningen is van zins van deze woonwijk een autoluwe wijk te maken, waarbij huizenbezitters niet allemaal een auto voor de deur kunnen hebben. Een station om de hoek moet het gebruik van de auto drastisch beperken.
De 89 miljoen is bedoeld voor de bouw van het treinstation. Het Rijk legt nog eens 9 miljoen euro op tafel voor een busstation, waar de gemeente Groningen zelf ook 46 miljoen euro in steekt. Dat busstation krijgt overigens een bredere functie, waarbij verschillende vormen van vervoer moeten samenkomen.
Afspraken rond Lelylijn
De financiering voor de Lelylijn wordt buiten de reguliere afspraken om begroot. Het kabinet stelde in het regeerakkoord zo’n 3 miljard euro beschikbaar, op voorwaarde dat er Europees geld en regionaal geld op tafel komt om de Lelylijn mogelijk te maken. Het ministerie van Infrastructuur en de provincies Groningen en Friesland delen in elk geval de kosten voor het projectbureau Lelylijn, dat van start gaat. De financiering van dit projectbureau gaat naar verwachting zo’n 8 miljoen euro kosten voor de eerste jaren, het Rijk legt daar 4 miljoen euro voor op tafel.
Correctie: in een eerdere versie van dit bericht stond dat Noord-Nederland totaal 143 miljoen euro krijgt. Dat is aangepast.