Lopend Vuur: Een verbod op lachgas is betutteling

Het gebruik van lachgas is in de stad Groningen verboden
Het gebruik van lachgas is in de stad Groningen verboden © Niels Wenstedt/ANP
Het bezit en de verkoop van lachgas is per 1 januari verboden, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het middel mag nog wel gebruikt worden als toevoeging aan voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in een slagroomspuit.
Volgens Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, leidt lachgasgebruik tot 'enorme gezondheidsrisico's'. Minister van Justitie Dilan Yesilgöz zegt dat het verbod de politie enorm in de handhaving gaat helpen: 'Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.'

Populariteit

Onder Groningse jongeren is lachgas erg populair. Maar in de binnenstad van Groningen is het gebruik in het uitgaansgebied al anderhalf jaar verboden.

Bezit van lachgas

Particulieren mogen straks geen grote flessen meer hebben met lachgas erin. De kleine ampullen die gebruikt worden in slagroomspuiten, blijven wel toegestaan. Toch worden ook daarvoor de regels aangescherpt. De verkoop is toegestaan, maar ze doorverkopen aan iemand anders niet. Het ministerie van VWS zegt hier nog extra afspraken over te maken met betrokken partijen, zoals verkopers.
Lachgas wordt ook in de medische wereld gebruikt als verdoving. Dat blijft toegestaan, mits de fabrikanten en groothandelaren daar een ontheffing voor hebben. Hetzelfde geldt voor de technische sector. Lachgas komt dan op de zogenoemde lijst II van de Opiumwet te staan.
Hoe kijk jij hier naar?

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de facebookpagina van Radio Noord.

Overstappen

'FC Groningen is dit seizoen degradatiekandidaat' was gister ons Lopend Vuur. Van de 6266 stemmers was 84 procent het daarmee eens, 16 procent oneens.