Dit zijn de genomineerden voor het Sportgala Groningen 2022

Britt Weerman tijdens de ceremonie
Britt Weerman tijdens de ceremonie © Kai Peters
Roeier Melvin Twellaar uit Groningen, hoogspringster Britt Weerman van Groningen Atletiek en springruiter Jur Vrieling uit Holwierde doen een gooi naar de titel Sporter van het Jaar. De genomineerden voor het Sportgala Groningen zijn dinsdagochtend bekendgemaakt door de provinciale sportprijscommissie.
Twellaar won dit jaar goud tijdens de EK roeien. Weerman, vorig jaar verkozen tot Talent van het Jaar, pakte zilver op de Jeugd WK atletiek en werd vierde op de EK bij senioren. Vrieling, in het verleden al vaker genomineerd, verdiende zijn nominatie dit jaar met een zilveren medaille op het WK voor landenteams.

Sportploeg van het Jaar

In de categorie Sportploeg van het Jaar kwam de commissie onder leiding van voorzitter Ingrid Munneke tot vier genomineerden. Als bekerwinnaars zijn de volleyballers van Lycurgus en basketballers van Donar van de partij. Donar bereikte dit jaar de finale van de BNXT League. Beide clubs krijgen concurrentie van de Noordelijke Wielervereniging Groningen en Groningen Atletiek. Deze clubs vierden dit jaar met hun teams nationale titels.
Sportprijs Groningen
Ook wordt tijdens het jaarlijkse Sportgala de Sportprijs Groningen uitgereikt. Die kan worden gewonnen door een persoon, vereniging, organisatie of evenement met Groningse roots, die zich de afgelopen jaren op een bijzondere en positieve wijze heeft ingezet voor de breedtesport in de provincie Groningen. Inwoners kunnen via de website sportgalagroningen.nl kandidaten aandragen.

Talent van het Jaar

In de categorie Talent van het Jaar zijn schaatsster Jenning de Boo, zwemster Janna van Kooten en FC Groningen-voetballer Thijmen Blokzijl genomineerd. De Boo werd onder meer wereldkampioen bij de junioren op de 500 meter in Gdansk. Van Kooten pakte als jongste van het stel goud bij de senioren op de EK zwemmen tijdens de estafette. Blokzijl stond in de basis tijdens het EK onder-17 in Israël met Oranje, onder leiding van bondscoach Mischa Visser uit Groningen. Nederland verloor in de finale van Frankrijk met 2-1.

Aangepaste Sport

In de categorie Aangepaste Sport zijn rolstoelrugbyers Ben Bazuin en Jop van der Laan genomineerd, die zich met het nationale team kwalificeerden voor het EK. Ze nemen het op tegen handbikester Melanie Helweg, die Nederlands kampioen werd.

MartiniPlaza

Vanaf dinsdag 15 november tot en met 4 december kan er gestemd worden op de vier categorieën via de digitale stembus. Het Sportgala Groningen 2022 vindt plaats op maandag 12 december in MartiniPlaza in Groningen. Het Sportgala wordt gepresenteerd door NOS Studio Sport-coryfee Dione de Graaff.