Deze voormalig FC Groningen-spelers zijn actief op het WK in Qatar

Virgil van Dijk
Virgil van Dijk © Orange Pictures
Van de huidige selectie van FC Groningen is geen enkele speler geselecteerd voor het WK voetbal in Qatar. Wel zijn negen oudgedienden van de FC te bewonderen op het WK, dat zondag van start gaat.
Alle deelnemende landen hebben hun WK-selectie inmiddels bekendgemaakt. Bij het Nederlands elftal zijn twee spelers geselecteerd die in het verleden in actie kwamen voor FC Groningen: Daley Blind en Virgil van Dijk, die de aanvoerdersband draagt.

Blind en Van Dijk

Blind werd in het seizoen 2009/2010 voor een half seizoen gehuurd van zijn huidige club Ajax. Blind speelde achttien duels voor de FC, waarin hij overigens niet wist te scoren. Van Dijk maakte zijn debuut in de eredivisie op 1 mei 2011 in het shirt van de FC tegen ADO Den Haag. Hij speelde daarna nog twee seizoenen in groenwit voordat hij naar Celtic vertrok. Van Dijk speelde 66 officiële wedstrijden voor FC Groningen en scoorde daarin zeven keer. De verdediger speelt sinds 2018 voor Liverpool.
Nederland is ingedeeld in groep A en speelt tegen Senegal (21 november), Ecuador (vrijdag 25 november) en Qatar (dinsdag 29 november).
Daley Blind duelleert in het shirt van FC Groningen met Suárez
Daley Blind duelleert in het shirt van FC Groningen met Suárez © Orange Pictures

Suárez

Luis Suárez maakt zich op voor zijn vierde WK met Uruguay. De aanvaller speelt tegenwoordig, na een glansrijke carrière in Europa, in zijn thuisland bij Nacional. Hij stond één seizoen onder contract bij FC Groningen en kwam in 37 duels tot vijftien doelpunten.
Uruguay is ingedeeld in groep H en speelt tegen Zuid-Korea (donderdag 24 november), Portugal (maandag 28 november) en Ghana (vrijdag 2 december).
Luis Suárez juicht na een doelpunt voor FC Groningen
Luis Suárez juicht na een doelpunt voor FC Groningen © Orange Pictures

Tadic en Kostic

De bondscoach van Servië heeft twee oud-spelers van FC Groningen geselecteerd. Dusan Tadic, aanvoerder van Ajax, stond twee seizoenen onder contract bij FC Groningen (2010/2012) en speelde 76 wedstrijden (veertien doelpunten). Filip Kostic speelt bij Juventus en gaat eveneens naar het WK. De buitenspeler speelde vijftig wedstrijden voor de FC in de periode 2012/2014 en scoorde twaalf keer.
Servië is ingedeeld in groep G en speelt tegen Brazilië (donderdag 24 november), Kameroen (maandag 28 november) en Zwitserland (vrijdag 2 december).
Dusan Tadic in het shirt van de FC
Dusan Tadic in het shirt van de FC © Orange Pictures
Filip Kostic tijdens de open dag in 2014
Filip Kostic tijdens de open dag in 2014 © Orange Pictures

Doan en Itakura

De selectie van Japan kent ook twee oud-spelers van FC Groningen: Ritsu Doan en Ko Itakura. Doan speelde sinds het seizoen 2017/2018 66 wedstrijden voor de FC (zestien doelpunten). Hij vertrok in de zomer van 2019 naar PSV en staat inmiddels onder contract bij Bundesligaclub SC Freiburg.
Verdediger Itakura speelde twee seizoenen bij FC Groningen en werd gehuurd van Manchester City. Tijdens het seizoen 2019/2020 en 2020/2021 kwam hij tot 59 duels, waarin hij één keer scoorde. Itakura speelt ook in Duitsland bij Borussia Mönchengladbach.
Japan is ingedeeld in groep E en speelt tegen Duitsland (woensdag 23 november), Costa Rica (zondag 27 november) en Spanje (donderdag 1 december).
Ko Itakura (l) en Ritsu Doan (r) op de bank van de FC
Ko Itakura (l) en Ritsu Doan (r) op de bank van de FC © Orange Pictures

Hrustic

Ajdin Hrustic komt in actie namens Australië. De middenvelder debuteerde op 1 april 2017 voor de FC in het uitduel tegen AZ. Hrustic speelde 75 wedstrijden en trof zes keer doel. Na zijn periode bij FC Groningen belandde de Australiër bij Eintracht Frankurt. Met die club won hij de Europa League, samen met ploeggenoot Kostic. Sinds dit seizoen staat hij onder contract bij Hellas Verona.
Australië is ingedeeld in groep D en speelt tegen Frankrijk (dinsdag 22 november), Tunesië (zaterdag 26 november) en Denemarken (woensdag 30 november).
Hrustic in het shirt van FC Groningen
Hrustic in het shirt van FC Groningen © Orange Pictures

Antuna

Tot slot misschien wel een vergeten FC Groningen-speler: Uriel Antuna. De buitenspeler van Mexico speelde slechts 22 duels voor FC Groningen (2017/2019) en scoorde daarin niet. Na zijn periode bij FC Groningen belandde hij in zijn geboorteland bij Guadalajara. Inmiddels staat hij onder contract bij Cruz Azul uit Mexico-Stad.
Mexico is ingedeeld in groep C en speelt tegen Polen (dinsdag 22 november), Argentinië (zaterdag 26 november) en Saoedi-Arabië (woensdag 30 november).
Uriel Antuna tijdens een oefenwedstrijd van de FC
Uriel Antuna tijdens een oefenwedstrijd van de FC © Orange Pictures