PvdA-fractievoorzitter Bushoff kan Arib als Kamerlid opvolgen

PvdA-raadslid Julian Bushoff
PvdA-raadslid Julian Bushoff © Robert Pastoor/RTV Noord
Fractievoorzitter Julian Bushoff (25) van de PvdA in de gemeente Groningen kan Khadija Arib in de Tweede Kamer opvolgen. De Kiesraad (centraal stembureau) heeft Bushoff benoemd. De Tweede Kamer moet nog beoordelen of Bushoff kan worden toegelaten tot de Kamer. Bushoff zelf heeft 28 dagen bedenktijd.
Bushoff zelf was dinsdagochtend niet bereikbaar. De woordvoerder van de Kamerfractie van de PvdA wil nog geen mededelingen doen.

Vermeend grensoverschrijdend gedrag

Arib verliet de Kamer uit frustratie over een onderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag. Eind september liet ze via Twitter weten na 24 jaar Kamerlidmaatschap te stoppen. In een verklaring zei ze slachtoffer te zijn geworden van '(anonieme) dolkstoten' en 'aanvallen op mijn waardigheid.' Dat was daags nadat uitlekte dat er een onderzoek zou worden ingesteld naar haar periode als Kamervoorzitter van 2016 tot 2021. Per 1 november heeft ze daadwerkelijk ontslag genomen, zonder officieel afscheid van de Kamer.

Opvolging

Gijs van Dijk had Arib kunnen opvolgen, maar zag daar van af. De weg voor Van Dijk om weer in de fractie terug te keren, lag open nadat het PvdA-partijbestuur hem excuses had gemaakt over het onderzoek naar zijn grensoverschrijdend gedrag.
Van Dijk liet kort voor die excuses nog weten in de Tweede Kamer te willen terugkeren, maar zag daar na de excuses van het partijbestuur toch van af. Bushoff is nu de eerste op de PvdA-kandidatenlijst die de vrijgekomen zetel kan innemen.