'Groningen constant, behoud van het land' vrijdag in tv-serie Rampjaar 1672

De sfeeractie stond in het teken van Groningens Ontzet
De sfeeractie stond in het teken van Groningens Ontzet © FC Groningen
Het NTR-televisieprogramma Het Rampjaar 1672 besteedt komende vrijdag aandacht aan Bommen Berend. In de geschiedenisserie Het Rampjaar 1672 reconstrueert de redactie van Andere Tijden (NTR) de gebeurtenissen die leidden tot het rampjaar.
Een jong land dat zich veilig waant, wordt in 1672 van drie kanten ongenadig aangevallen door machtige vijanden. Het jaar is daarom de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar.

Oorlog

Engeland viel aan op zee, maar werd verslagen door admiraal De Ruyter. De Fransen vielen aan in het Zuiden, maar werden gekeerd door de Hollandse waterlinie en vanuit het Oosten vielen de bisschoppen van Keulen en Münster ons land binnen en veroverden grote delen van Oost en Noord-Nederland.
Maar omdat de stad Groningen standhield, liep ook deze aanval op niets uit en werd de Republiek behouden. Of zoals dichter Joost van den Vondel schreef: Groningen constant, behoud van 't land.

Populaire leus

De leus 'Groningen constant, behoud van het land' wordt nog steeds met trots in het Noorden gememoreerd, zoals bij FC Groningen. De fanatieke aanhang zorgde in augustus voor een prachtige sfeeractie die in het teken stond van Groningens Ontzet.
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar plaatsvond. In de nieuwe zevendelige geschiedenisserie reconstrueert de redactie van Andere Tijden (NTR) de gebeurtenissen die leidden tot het Rampjaar 1672, met op 18 november de aflevering over onder andere het Gronings Ontzet. De uitzending begint om 22.19 uur en is te zien op NPO 2.