Gemeente ziet af van opvang Oekraïners en statushouders tussen Beerta en Winschoten

Hotel-restaurant In den Stallen in Winschoten
Hotel-restaurant In den Stallen in Winschoten © Marco Grimmon/RTV Noord
Er worden geen Oekraïners en statushouders opgevangen in voormalig hotel-restaurant In den Stallen tussen Beerta en Winschoten. Het college van burgemeester en wethouders overwoog daar maximaal honderd mensen op te vangen, maar besluit dit toch niet te doen.
Een ruime meerderheid van de politiek verzocht het college vorige week al de stekker uit het plan te trekken. Zij, en meerdere omwonenden die tegen het plan zijn, krijgen nu hun zin.

Onrust

De gemeente wilde eerst in gesprek met omwonenden en de gemeenteraad, voordat zij definitief een knoop zou doorhakken.
Het college: ‘Die gesprekken zijn de afgelopen weken gevoerd. De politieke afweging is voor het college mede bepalend geweest om dit besluit over deze locatie te nemen. Daarbij ging het met name om de stapeling van factoren zoals het verkoopproces, het verdienmodel, de andere actuele discussies die in dit gebied lopen en de verhouding van het aantal statushouders en Oekraïners ten opzichte van een klein aantal direct omwonenden.’

Weerstand

Vooral dat laatste punt was het grootste bezwaar van omwonenden en politiek. In de buurt van de mogelijke opvanglocatie, wonen ongeveer twintig mensen. Daar honderd mensen plaatsen, zou volgens hen totaal niet in verhouding staan. Daarbij waren er vraagtekens over de geschiktheid van de locatie, omdat het precies tussen Winschoten en Beerta in ligt en er verder geen voorzieningen zijn.
Ook over het verkoopproces waren vragen gesteld. Volgens omwonenden is de verkoop van In den Stallen onzuiver. De voormalige eigenaar verkocht het pand aan een ontwikkelbedrijf. Dat bedrijf zou het pand direct voor 150.000 euro hebben doorverkocht.
Juist dat was de reden voor de PvdA, de grootste partij van de gemeente, om ‘nee’ tegen het plan te zeggen. Zij kunnen naar eigen zeggen ‘het verdienmodel niet rijmen met de humanitaire doeleinden van de locatie'. Uiteindelijk waren negentien van de 25 raadsleden tegen het plan.
De gemeente Oldambt gaat nu kijken op welke locatie zij wél mensen kan en gaat opvangen. Het college: ‘Wij hebben als gemeente een morele plicht om mensen op te vangen die onze hulp nodig hebben. En daarnaast een wettelijke taak om statushouders te huisvesten. Met die opgave gaat het college wel vervolgstappen zetten.’