Eis: anderhalf jaar cel voor steekincident in asielzoekerscentrum Delfzijl

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Marc McLaughlin / Flickr Creative Commons
Voor het neersteken van een medebewoner in het asielzoekerscentrum (azc) in Delfzijl is tegen een 40-jarige man uit Iran anderhalf jaar cel geëist. Het slachtoffer werd eind december in zijn hals en been gestoken, verloor daarbij veel bloed en moest worden gereanimeerd. Door ingrijpen van anderen bleef het slachtoffer in leven. De officier van justitie vindt poging tot doodslag bewezen.
De 40-jarige Iraniër kan vanwege zijn seksuele geaardheid niet terug naar zijn geboorteland, zei hij tegen de rechter. In het azc in Delfzijl werd hij hierover gekleineerd en naar eigen zeggen ‘psychisch mishandeld’, waarbij hij zou zijn betast. ‘Gekke dansjes, het pakken bij de nek, nare grappen en betasten zijn geen fraaie gedragingen’, zei de officier van justitie. Maar hij begreep niet dat dit beantwoord moest worden door een andere asielzoeker meermaals te steken met een mes.

Vermoedelijk psychose

Het steekincident had veel impact in het centrum, waar kwetsbare mensen wonen die gevlucht zijn om veilig te zijn, zei de aanklager. De Iraniër is psychisch onderzocht en verkeerde tijdens het incident vermoedelijk in een psychose. Hij was daardoor in verminderde mate toerekeningsvatbaar. Volgens de advocaat van de verdachte handelde de man in extreme angst, waardoor hij in een kortdurende psychotische toestand verkeerde. De daad kan hem daarom niet worden aangerekend, zei de juriste.

Desastreuze gevolgen

De raadsvrouw vroeg de rechter rekening te houden met de situatie waarin de man verkeert. Een asielaanvraag voor de Iraniër is mislukt, waardoor hij nu illegaal in Nederland verblijft. Een terugkeer naar zijn geboorteland is voor hem desastreus, zei de advocaat: ‘Kijk maar naar het journaal en de beelden die uit Iran komen’.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees meer: