Omwonenden eisen meer onderzoek naar overlast windpark in Delfzijl

Windmolenpark Delfzijl-Zuid
Windmolenpark Delfzijl-Zuid © Martin Drent/RTV Noord
Omwonenden van windpark Delfzijl-Zuid vinden dat de gemeente Eemsdelta en provincie Groningen meer en uitgebreider onderzoek moeten doen naar de geluids-, trilling en slagschaduwoverlast. Het plan is om nog eens zestien extra windturbines te bouwen.
De tegenstanders, waaronder actiegroep Oldambt Windmolenvrij, vinden dat met name de provincie Groningen erg leunt op bestaand en mogelijk verouderd milieu- en volksgezondheidsonderzoek naar windmolenoverlast. Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Volgens de tegenstanders hebben de overheden niet voldaan aan een eerdere opdracht van de Raad van State. De provincie en de gemeente Eemsdelta moesten zelf opnieuw onderzoek doen naar de overlast van windturbines . Dat was nodig omdat volgens de hoogste bestuursrechter de landelijk geldende milieu-regeling voor windturbines en windparken in strijd waren met Europees recht.

Kritiek

Groningen en Eemsdelta pasten daarop het bestemmingsplan en omgevingsvergunning hier en daar aan. Zij baseerden zich daarbij op veel bestaande onderzoeken van bijvoorbeeld TNO en het RIVM. Toch is het de vraag of de Groninger overheden helemaal geslaagd zijn met hun reparatiebesluiten. Tijdens de rechtszitting in Den Haag stelde de hoogste bestuursrechter dinsdag al van kritische vragen over de aangescherpte geluids-, trilling- en slagschaduwnormen. Die kritiek valt ook te lezen in het onderzoeksrapport van de onafhankelijk milieuadviseur van de Raad van State (STAB). Die zette tal van vraagtekens bij de reparaties van het uitbreidingsplan. Zo kon een omwonende het maar moeilijk geloven dat de windturbines ’s nachts minder herrie maken dan overdag: 'Ik mag dan wel geen deskundige zijn op geluidgebied, ik ben wel ervaringsdeskundige en hoor elke dag dat die tachtig windturbines op vier kilometer van mijn huis ‘s nachts meer herrie maken dan overdag'.

Net een snelweg

Volgens een milieudeskundige van de provincie kloppen de nieuwe milieunormen en is het vaak een kwestie van beleving. 'Windparken kun je goed vergelijken met snelwegen. Als je er dicht op staat hoor je de afzonderlijke auto’s. Maar verder weg hoor je die niet meer maar wel de snelweg als geheel. Dat is bij windparken net zo. Het verschil is dat iedereen aan snelwegen gewend is, daarin berust en de geluidsoverlast accepteert'. Een andere raadsman wees er op dat er al decennialang windmolens bij woningen staan en dat er zich nog nooit grote volksgezondheidsproblemen hebben voorgedaan, 'en mocht er de komende jaren in onderzoek toch naar voren komen dat er gezondheidsproblemen ontstaan, dan kunnen we zo maatregelen nemen aan de turbines'.

Tekentafel

Of de Raad van State dat ook zo ziet, zal binnen enkele weken duidelijk worden bij de uitspraak. Mocht de hoogste bestuursrechter het plan opnieuw terug naar de tekentafel sturen, dan zal dat een grote tegenvaller voor initiatiefnemer Vereniging Koepel Windpark Delfzijl Zuid betekenen. Zij hebben grote haast met de bouw. De raadsman van de Koepel verwees dinsdag naar de COP27 klimaatconferentie in Egypte en benadrukte het enorme belang van duurzame energie en de energietransitie. De raadsvrouw van de tegenstanders ontkende dat niet maar zei dat de bewoners nabij windparken wel de juiste bescherming moeten krijgen.