Nieuwe website moet werk voor Groninger huisartsen aantrekkelijker maken

Het bureau van een huisarts
Het bureau van een huisarts © ANP / HH / Sabine Joosten
Maandag is de website wordhuisartsingroningen.nl gelanceerd. Het is lastig om voldoende huisartsen te vinden in Groningen en het noorden van Drenthe. Doel van de website is (potentiële) huisartsen te laten profiteren van wat Groningen en het zorglandschap hen aan kansen en ondersteuning biedt en zo het tekort verminderen.
In Groningen en de kop van Drenthe werken circa vierhonderd huisartsen in tweehonderd praktijken. Dat aantal mag niet veel verder dalen, vinden de initiatiefnemers van de website.
'Nu al is het in dunbevolkte gebieden in de Ommelanden in het noorden van Drenthe tijdens vakantieperiodes regelmatig een probleem om een huisarts te vinden', zegt Hinda Stegeman, directeur van Zorgadvies Groningen. Het knelt vooral bij de praktijkhoudende huisartsen: 'Het aantal praktijkhouders neemt af en het is moeilijk nieuwe te vinden. Het is een lastig beroep door de vele verantwoordelijkheden. Je bent naast huisarts ook ondernemer, met personeel in dienst. Dat vergt veel aandacht en tijd'.

'Andere keuzes dan je diep in je hart zou willen'

Ook Vivian van Vliet, waarnemend huisarts in stadswijk De Held, merkt dat het niet altijd even aantrekkelijk is om een praktijk te starten. 'Vorig jaar had ik de mogelijkheid een praktijk te starten in Assen. Dat heb ik uiteindelijk toch niet gedaan. Ik heb een jong gezin en dan al dat extra werk, dat valt gewoon niet echt te combineren. Daardoor maak je soms andere keuzes dan je diep in je hart zou willen.'

Alle informatie op één plek

Voor alle (toekomstige) huisartsen in Groningen is er nu de nieuwe website. Hierop is alle informatie te vinden over het beroep van huisarts. 'Uit onderzoek onder recent gevestigde huisartsen en waarnemende huisartsen in Groningen blijkt dat er behoefte is om meer inzicht te krijgen in het praktijkhouderschap en om ervaringen van bijvoorbeeld pas gestarte praktijkhouders te horen. Ook vinden huisartsen het belangrijk om met elkaar samen te werken', zegt Stegeman. 'Dit moet een site zijn waarop huisartsen kunnen terugvallen.'
Ook Van Vliet is enthousiast over de nieuwe website: 'De site brengt kennis, netwerk en visie samen. Voor alle fases in je loopbaan, van starten tot stoppen'. Of zij in de toekomst alsnog de gedroomde eigen praktijk begint? 'Dat zou zomaar kunnen', zegt ze.