Aandeelhouders trekken weer portemonnee om Groningen Airport Eelde overeind te houden

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde © Martijn Folkers/RTV Noord
Groningen Airport Eelde doet een beroep op de provincies Groningen en Drenthe om ook in 2023 een sluitende begroting te kunnen presenteren.
Voor volgend jaar is 2,6 miljoen euro nodig, waarvan 1,6 miljoen euro van de overheden dient te komen. Het resterende bedrag is een lening van de private aandeelhouder FB Oranjewoud.
De provincie Groningen is van zins pakweg 648.000 euro op tafel te leggen voor de luchthaven. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol geeft aan dat de provincie daar wel voorwaarden aan stelt.

Nieuwe toekomstvisie

‘Dit krediet is als overbrugging voor het jaar 2023. Groningen Airport Eelde werkt zelf aan een nieuwe toekomstvisie’, legt Rijzebol uit. ‘Wij hebben als aandeelhouder meegegeven dat de nadruk in deze visie moet liggen op verduurzaming van de luchthaven. Die boodschap was hen overigens al bekend, want Eelde werkt al stevig aan een duurzaam profiel.’
Rijzebol benadrukt de waarde van de noordelijke luchthaven voor Groningen. ‘De luchthaven is belangrijk voor het UMCG: isotopenfabriek Shine zegt nu zelf openlijk dat Eelde in de nabijheid een belangrijke rol heeft gespeeld om te kiezen voor Veendam. We kunnen de luchthaven niet in onzekerheid laten verkeren. Vandaar dat we besloten hebben om als aandeelhouder bij te springen.’

Gesprekken met Schiphol

In de brief die het college van Gedeputeerde Staten aan de leden van Provinciale Staten stuurt, wordt rekening gehouden met verschillende ontwikkelingen in de luchtvaartsector. Zo is Eelde nog altijd in gesprek om onderdeel te worden van de Schiphol Groep. Dat heeft als voordeel dat Schiphol financieel kan bijspringen, mocht Eelde een tekort hebben.
Ook kijkt de provincie Groningen met belangstelling naar de ingreep van minister Mark Harbers (VVD). Hij besloot dat Schiphol haar vliegbewegingen van 500.000 terug moet dringen naar 440.000 per jaar. De regio denkt dat Eelde daarvan kan profiteren met nieuwe vliegbestemmingen. Directeur Meiltje de Groot van de noordelijke luchthaven gaf eerder al te kennen dat ook zij verwacht dat Eelde daarvan een graantje kan meepikken.