'Diehard' fan Gert Grimmius uit Knoal gaat naar Qatar: 'Totaal ander gevoel dan andere WK's'

Gert Grimmius geportretteerd in 2012
Gert Grimmius geportretteerd in 2012 © ANP
Het wordt het zesde wereldkampioenschap voetbal waar Gert Grimmius uit Stadskanaal in levende lijve bij aanwezig is. De Oranjesupporter vliegt woensdag naar Qatar, waar het Nederlands elftal komende maandag voor het eerst in actie komt tegen Senegal.
Grimmius verheugt zich op het WK, maar worstelt tegelijkertijd met de bezwaren tegen de toewijzing van het WK aan Qatar.

Misstanden

De misstanden zijn bekend: de Golfstaat heeft geen rijke voetbalhistorie, dus moesten er volop stadions worden gebouwd. Tijdens de bouw zijn arbeidsmigranten uitgebuit met 'honderden tot duizenden doden' tot gevolg. Daarnaast zou Qatar bij de toewijzing Fifa-leden hebben omgekocht, is homoseksualiteit in het land strafbaar en moest het toernooi in de winter plaatsvinden, omdat het er in de zomer te warm is.
Gert Grimmius (links) en Marcel de Weijs
Gert Grimmius (links) en Marcel de Weijs © RTV Noord

Heen voor voetbal

'Ik heb een totaal ander gevoel dan bij de andere vijf WK's waar ik ben geweest. Je twijfelt, want iedereen is het erover eens hoe het niet moet daar. Maar wij zijn 'diehards' en dat geeft de doorslag. We gaan er heen voor voetbal, voor bondscoach Louis van Gaal en zijn mannen. We willen ons nationale team volgen op het WK', zegt Grimmius op Radio Noord.
Als kind is zijn liefde voor Oranje ontstaan. De teller van het aantal bezochte interlands staat op dit moment op 333. 'Je bent jong en je wilt wat. Ik woonde in Scheemda en in het begin bezocht ik één of twee duels per jaar. Voordat je erop verdacht bent, ben je besmet met de Oranjekoorts. De laatste 30 jaar heb ik geen wedstrijd gemist.'

Ander gevoel

Dit WK is het gevoel dus anders voor Grimmius. 'Ik heb een beetje kriebels in mijn buik, maar soms ook andere kriebels: ik weet niet hoe het allemaal afloopt en gaat in Qatar. Het is geen WK zoals in Amerika (1994, red.), Frankrijk (1998, red.), Duitsland (2006, red.), Zuid-Afrika (2010, red.) of Brazilië (2014, red.). Het is eerlijk gezegd een totaal ander gevoel.'

Terugvlucht na de finale

Grimmius heeft naar eigen zeggen een goed onderkomen in Qatar. Hij slaapt met vrienden in een appartement dat ze hebben gehuurd. Na twee weken, als de groepswedstrijden gespeeld zijn, blijft hij met kameraad Marcel de Weijs over. 'Dan hebben we een kamer met twee eenpersoonsbedden en dat was nog te doen qua prijs.'
De bedoeling is dat Grimmius na 18 december terugvliegt. Dan is de finale. 'In Zuid-Afrika en Brazilië had ik de terugvlucht ook ná de finale, dat pakte toen goed uit met een finaleplek en een duel om de derde/vierde plaats.'
Nathan Aké geeft zijn shirt aan fans, in het midden Grimmius met zijn spandoek Stadskanaal
Nathan Aké geeft zijn shirt aan fans, in het midden Grimmius met zijn spandoek Stadskanaal © ANP

Kaarten tot en met de finale

Grimmius bezoekt sowieso de drie groepsduels tegen Senegal, Ecuador en gastland Qatar. Ook daarna heeft hij via de KNVB kaarten bemachtigd vanaf de achtste finale tot en met de finale. 'Als we die duels spelen, ga ik er naartoe. Komt Nederland niet verder, krijgen we het geld terug. Ik hoop dus dat we geen geld terugkrijgen, want dan komen we in de finale', lacht de Oranjefan.
Gert Grimmius en Marcel de Weijs waren eerder deze maand te gast in Noord Vandaag om te praten over hun reis naar het WK in Qatar:
Deze Oranjefans gaan wel naar Qatar: 'We gaan altijd voor het voetbal'

Hoge verwachtingen

Wat hij verwacht? 'Voorafgaand aan de WK's in Zuid-Afrika en Brazilië had ik goede verwachtingen en dat pakte ook zo uit. Mijn verwachting is in die zin weer hooggespannen. Ik hoop dat we de finale bereiken. En nogmaals: ik ben heel benieuwd wat ons te wachten staat', doelt hij op misschien wel het meest controversiële WK ooit.
Tijdens het WK vertelt Grimmius regelmatig over zijn belevenissen. Elke ochtend na een wedstrijd van het Nederlands elftal is hij te horen op Radio Noord.