Pandje Prummel in Veendam onder voorbehoud verkocht: krot of monument?

Joop Leffers loopt bij het pand naar binnen
Joop Leffers loopt bij het pand naar binnen © Jeroen Willems/RTV Noord
Pandje Prummel in Veendam, dat stamt uit eind achttiende eeuw, is onder voorbehoud door de gemeente Veendam verkocht aan een vastgoedpartij. De kans is groot dat het pand wordt gesloopt in verband met de nieuwe centrumplannen van Veendam. Erfgoedverenigingen Heemschut en Het Cuypersgenootschap proberen dit via de bezwarencommissie van de gemeente te voorkomen.
Pandje Prummel dankt zijn naam aan juwelier Prummel, die als laatste een winkel in het pand had. Wie langs het gebouw loopt, zal niet gelijk aan een monument denken. De dakgoten zijn lek, de kozijnen verrot en de ramen worden met ducttape op hun plek gehouden. Toch heeft het pand volgens Heemschut grote waarde.
'Dit pand is het oudste pand in de Kerkstraat. Het geeft historisch besef aan deze straat. Aan de buitenkant ziet het pand er nu niet fraai uit, maar als de constructie nog goed is, kan het worden gerestaureerd', zegt Joop Leffers van Heemschut.
De kozijnen van pandje Prummel zijn in een slechte staat
De kozijnen van pandje Prummel zijn in een slechte staat © Jeroen Willems/RTV Noord
Heemschut wil dat het pand op de gemeentelijke monumentenlijst komt te staan, maar de gemeente heeft dit verzoek geweigerd. De erfgoedvereniging stapte vervolgens naar de bezwarencommissie. Met een uitgebreid onderzoek naar de historische waarde van het pand hoopt Heemschut de bezwarencommissie en de gemeente alsnog te overtuigen.

Onderzoek monumentale waarde

Het pand werd woensdag in opdracht van Heemschut onderzocht. Onderzoeker Reitse de Vries kijkt niet naar de staat van het pand, maar naar hoe het is gebouwd. Hij vond genoeg historische elementen.
'Ik kijk bijvoorbeeld naar het metselwerk. Wat voor verband is er gebruikt? Hoe dik is de voeg? Wat voor kozijn zit erin? Ik zie hier bijvoorbeeld een gemetselde dakkapel. Die werden in de negentiende eeuw niet meer gemaakt op deze manier. Dus dan ga ik al denken: laat achttiende eeuw', aldus De Vries.
Of het ook monumentale waarde heeft, is volgens De Vries een andere vraag. Hij wil zich niet in die discussie mengen. 'Ik ga hier een rapport van maken. En dit, ook het interieur, gaat ongetwijfeld een hoge monumentwaarde krijgen. Dan is het uiteindelijk aan de welstand om er een oordeel over te vellen', zegt De Vries.
Pandje Prummel is onder voorbehoud verkocht door de gemeente Veendam
Pandje Prummel is onder voorbehoud verkocht door de gemeente Veendam © Jeroen Willems/RTV Noord

Open doorsteek

Wethouder Henk Jan Schmaal van de gemeente Veendam verwacht niet dat het gebouw alsnog de status van gemeentelijk monument krijgt. Hij noemde het gebouw eerder een krot en verwacht dat het tegen de vlakte gaat. 'Wij willen daar graag iets nieuws met ook een mooie, open doorsteek van de Kerkstraat naar de parkeerplaats bij het Julianapark', zei Schmaal toen.
Als het rapport is opgemaakt zal de bezwarencommissie een beslissing nemen over het bezwaar van de erfgoedverenigingen dat pandje Prummel niet op de gemeentelijke monumentenlijst is geplaatst. Heemschut wacht ondertussen geduldig af. 'Wij zijn een vrijwillige vereniging die zich inzet voor heel veel erfgoed. Ons streven is behoud, maar hoe het dan uitpakt is altijd maar de vraag', zegt Leffers.