KNRM redt lekkende viskotter op de Waddenzee

Redders KNRM in actie
Redders KNRM in actie © KNRM
Reddingsboten van de KNRM hebben in de nacht van dinsdag op woensdag viskotter TM 19 gered. Het schip maakte water ten westen van de Engelsmanplaat.
De viskotter zond aan het eind van de avond een noodsignaal uit, waarna de reddingsboten Annie Jacoba Visser van het KNRM-station Lauwersoog en de Edzard-Jacob van KNRM Schiermonnikoog uitrukten, even later gevolgd door de Koning Willem 1 (reddingsboot).

Helikopter Kustwacht

Volgens Boudewijn Stal van de KNRM Schiermonnikoog liep de kotter vol met water en lag de boot met opkomend water op een zandplaat. Stal: ‘De reddingsboten kregen assistentie van een helikopter van de Kustwacht, die de positie van de netten van de viskotter kon doorgeven, zodat de kotter veilig benaderd kon worden.’

Defecte afsluiter

Aan boord van de TM 19 werden pompen geplaatst zodat het water uit het ruim kon worden gepompt. Volgens Stal kwam het water binnen via een defecte afsluiter. Die kon worden gedicht, waarna een sleepboot van BMS Marine Services de kotter naar dieper water sleepte. Daarna kon de kotter op eigen kracht de haven van Lauwersoog bereiken.
In totaal waren er vijftien redders betrokken bij de operatie. Stal spreekt van een ‘supergoeie actie’ waarin alle betrokken partijen goed samenwerkten.