PvdA'er Julian Bushoff verruilt raad Groningen voor zetel in Tweede Kamer

PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff vertrekt naar Den Haag
PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff vertrekt naar Den Haag © Robert Pastoor/RTV Noord
Julian Bushoff (25) verruilt de gemeenteraad van Groningen voor de Tweede Kamer, waar hij Khadija Arib opvolgt. De stap naar Den Haag hing al in de lucht, maar nu laat Bushoff weten dat hij de stap daadwerkelijk gaat zetten.
Al sinds Arib eind september haar vertrek aankondigde krijgt de jonge politicus vragen over een eventuele stap naar Den Haag. Hij had dus geruime tijd de kans om over de stap na te denken en die tijd heeft hij dan ook genomen.
'Als je daar gaat zitten dan ben je een van de 150 mensen die Nederland vertegenwoordigt. Ontzettend eervol, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Dus dan moet je het wel voor de volle tweehonderd procent willen', legt hij uit.
Bushoff: 'Het is een belangrijk besluit en een grote verantwoordelijkheid'

Al snel fractievoorzitter

Bushoff kwam op zijn 21ste in de gemeenteraad van Groningen. Hij debuteerde op die leeftijd niet alleen als raadslid, maar hij stootte ook direct door naar de positie van fractievoorzitter. Daarmee werd hij in 2019 een van de jongste fractievoorzitters die de gemeenteraad ooit heeft gehad. Voor zijn raadslidmaatschap was Bushoff al bekend binnen de partij, want hij was de voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerentak van de PvdA.
De transfer naar Den Haag gaat nagenoeg per direct in. Hij zal vrijdag al in de residentiestad te vinden zijn voor de voorbereidingen op zijn installatie, die op dinsdag plaatsvindt.
Aftreden Arib
Het aftreden van zijn voorganger Arib ging gepaard met veel gedoe en nog meer media-aandacht. Ze verliet de Kamer uit frustratie over een onderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag. In een verklaring zei ze slachtoffer te zijn geworden van '(anonieme) dolkstoten' en 'aanvallen op mijn waardigheid.' Dat was daags nadat uitlekte dat er een onderzoek zou worden ingesteld naar haar periode als Kamervoorzitter van 2016 tot 2021.
PvdA-raadslid Julian Bushoff
PvdA-raadslid Julian Bushoff © Robert Pastoor/RTV Noord
Bushoff komt dus allesbehalve in een gespreid bedje terecht. 'Ik vind het jammer wat er is gebeurd met Arib én met Gijs van Dijk, dat had ik heel graag anders gezien. Tegelijkertijd ben ik nieuw en heb ik niet meegemaakt wat er precies is gebeurd. Ik ga er onbevangen naartoe met Groningse nuchterheid. Ik heb er vooral heel veel zin in om samen met de fractie concrete dingen voor elkaar te boksen.'
Het aanstaande Kamerlid weet nog niet met welke onderwerpen hij zich gaat bezighouden. Hij grijpt de kans om carrière te maken in Den Haag met beide handen aan. 'Ik was jong toen ik fractievoorzitter werd, dat heb ik met veel plezier gedaan. Ik heb er dan ook wel vertrouwen in dat je op jonge leeftijd ook in Den Haag wat voor elkaar kan krijgen.'
Het is nog niet bekend wie de nieuwe fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeenteraad van Groningen wordt.