NS breidt proef met e-bikes uit naar Groningen en Arnhem

Station Groningen
Station Groningen © Flickr/Daniel Farrell (Creative Commons)
NS breidt de proef met het verhuren van elektrische ov-fietsen uit naar de stations van Arnhem en Groningen. Daardoor staan op station Groningen met ingang van 30 november ook dertig elektrische fietsen klaar voor verhuur.
NS begon op 30 september met de proef. Sindsdien kunnen treinreizigers vanaf station Driebergen-Zeist in plaats van een gewone fiets ook een elektrische ov-fiets huren.
'We zien dat op station Driebergen-Zeist de elektrische ov-bike gemiddeld zo'n tachtig keer per week wordt verhuurd. De eerste reacties zijn erg positief. De gemiddelde afstand die wordt afgelegd per verhuurde fiets is ongeveer dertig kilometer', aldus een NS-woordvoerster.
De NS doet de proef om te onderzoeken of de e-bike aan de wensen van de reizigers voldoet en een waardevolle aanvulling is op de verhuur van de gewone ov-fiets. De NS gaat de proef nog uitbreiden naar een vierde station. Het is nog niet bekend welk station dat wordt.

De e-bike

Het kost tien euro per keer (24 uur) om een e-bike te huren. Met een volle accu kan op de zogenoemde eco-ondersteuningsstand maximaal 110 kilometer worden gefietst. De fietsen kunnen maximaal 25 kilometer per uur en de accu's worden opgeladen met honderd procent groene stroom, zo stelt de NS.
Voor de proef zijn de fietsen uitgerust met een gps-tracker, zodat gegevens verzameld kunnen worden. Om de privacy van gebruikers te bewaken, worden persoonsgegevens en locatiegegevens apart van elkaar opgeslagen. Verder wordt gebruikers gevraagd naar hun ervaring.