Magazijn De Klomp in Stad sluit eind dit jaar: 'De beslissing vooruit schuiven had geen zin meer'

Annelies Barto van magazijn De Klomp
Annelies Barto van magazijn De Klomp © Noor Vloeimans/RTV Noord
Wie een lont voor het petroleumstel nodig heeft, of een ouderwetse harde schrobborstel, ging daarvoor naar magazijn De Klomp aan de Spilsluizen in de stad Groningen. Maar dat kan niet lang meer, want de winkel sluit binnenkort de deuren.
Het valt Annelies Barto (61) zwaar, vertelt ze met tranen in de ogen. De winkel waarin je jaren terug de tijd in stapt, is er straks niet meer. ‘Maar ik kon er niet meer omheen. Als ik de rekeningen niet op wil laten lopen, dan moet ik ermee stoppen. De beslissing voor me uit schuiven had geen zin meer.’
Acht jaar geleden zag Barto uit Hoogezand een advertentie in de krant staan waarin gezocht werd naar een opvolger voor de winkel, die ruim negentig jaar bestaat. De vorige eigenaren wilden ermee stoppen. ‘Het zou toch zonde zijn dat zo’n winkel verdwijnt?’, vond Barto, die zelf ook dol is op mooie, oude spullen. Ze stapte erin en de winkel werd haar grote hobby, haar alles.
Magazijn De Klomp in Stad sluit eind dit jaar: Vooruit schuiven had geen zin meer'

Het loopt nu storm

‘Je moet wel realistisch blijven’, licht ze haar besluit toe, terwijl ze lonten voor petroleumstellen in stukken knipt. Die lonten gaan als warme broodjes over de toonbank. ‘Sinds het besluit om te stoppen, loopt het hier storm’, zegt ze.
Dat vindt ze een beetje dubbel. Tuurlijk, Barto is blij met iedere klant en vindt het contact met mensen het allerleukste aan haar beroep. Maar dat het, uitgerekend nu ze de knoop heeft doorgehakt, druk wordt in haar winkel, is lastig. 'Ik kan het niet laten om te denken: was maar eerder gekomen, dan had ik door kunnen gaan.'
Ze snapt niet waarom mensen wegbleven. ‘Juist in deze tijd waarin duurzaamheid belangrijk is, zijn spullen van vroeger belangrijk.’ Ze wijst naar een pannenset op een plank. ‘Dit is onverwoestbaar en gaat heel lang mee.’

Oorlog en corona maken het voortbestaan moeilijk

De te lage omzet ligt niet alleen aan de klanten, zegt Barto. De oorlog in Oekraïne heeft alles duurder gemaakt, en dat merkt Barto ook: ‘Mensen houden toch de hand op de knip.’ Eigenlijk had ze na de coronasluitingen meer moeten verdienen om dat gat te dichten, maar vanwege de prijsstijgingen is dat niet gelukt.
Barto blijft nog open tot het einde van het jaar. ‘Ik heb nog spullen beloofd te bestellen voor klanten, dus ik ga zorgen dat dat goed komt.’ Ze blijft gewoon inkopen en bekijkt de situatie per dag. Ze gaat ook op zoek naar een andere baan.