Lycurgus laat zaal ontploffen na waanzinnige comeback in Europa

Lycurgus viert de zege met het uitzinnige publiek
Lycurgus viert de zege met het uitzinnige publiek © RTV Noord / Karel-Jan Buurke
Samen Lycurgus heeft op heroïsche wijze de volgende ronde gehaald in Europa na een verpletterende zege op het Sloveense Calcit Kamnik. De Groningse volleyballers wonnen de return in de zestiende finales van de CEV Cup na een ‘golden set’. Vooraf leken de kansen nihil voor de ploeg van coach Arjan Taaij.
Het eerste duel werd vorige week met 3-0 verloren in Slovenië (25-15, 25-19, 25-17), waardoor de Groningers met 3-0 of 3-1 moesten winnen om zich vervolgens via een ‘golden set’ alsnog te plaatsen voor de volgende ronde.
Libero Jeffrey Klok staat nog altijd aan de kant met een enkelblessure. Lycurgus startte hierdoor opnieuw met Jaron Spiegelaar op die positie. Verder begonnen Markus Held, Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis en Niels de Vries aan de wedstrijd.

Sterk begin

Lycurgus begon furieus in een goed gevuld en sfeervol Alfa-college Sportcentrum. De eerste set ging lange tijd gelijk op. Richting het einde liepen de Groningers uit. Het eerste setpoint werd gelijk in stijl verzilverd door Niels de Vries, met een ace: 25-19.

Lycurgus stoomt door

In het tweede bedrijf was het verschil niet groot, maar de thuisploeg had wel voortdurend het voortouw en wist ook deze set met veel overtuiging naar zich toe te trekken: 25-23.
Ryan Coenen valt aan namens Lycurgus
Ryan Coenen valt aan namens Lycurgus © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

Cristiano de Vries

Ook in de derde set was Lycurgus niet kapot te krijgen. Breekpunt was een killblock van Niels de Vries na een lange rally, waardoor het 18-15 werd. De zaal ontplofte en de middenman vierde het punt op dezelfde wijze als voetballer Cristiano Ronaldo. De set werd gewonnen met 25-20, waarna er een beslissende ‘golden set’ volgde.

Golden set en uitzinnige vreugde

Het was pas de derde keer in de geschiedenis dat Lycurgus een ‘golden set’ moest spelen. Daarin namen de Groningers een 6-3 voorsprong. De bezoekers kwamen pas bij 12-12 op gelijke hoogte. Even later stond het 13-13, maar verder liet Lycurgus het niet komen. Luuk Hofhuis besliste de wedstrijd met een blok: 15-13, waarna het dak eraf ging. De ruim zeshonderd toeschouwers vierden het feest samen met de spelers alsof de landstitel was binnengehaald.
Lycurgus laat zaal ontploffen na waanzinnige comeback in Europa

Lycurgus treft Auke van de Kamp

De ploeg van coach Arjan Taaij treft in de ronde het Duitse SVG Lüneburg. Bij de Duitse club speelt Auke van de Kamp, voormalig publiekslieveling van Lycurgus.

Programma

Zaterdagavond speelt Lycurgus weer voor de competitie. Dan reizen de Groningers af naar Capelle aan den IJssel om het op te nemen tegen VCN, de nummer negen van de ranglijst. Lycurgus staat momenteel vijfde.