Tegenvaller nieuwbouw MFA de Tirrel opgelopen naar 2,4 miljoen euro

Er wordt druk gewerkt aan de Tirrel
Er wordt druk gewerkt aan de Tirrel © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Na maanden van onduidelijkheid is nu bekend hoeveel geld erbij moet om de multifunctionele accommodatie de Tirrel in Winsum af te krijgen. De extra kosten voor de nieuwbouw zijn dit jaar opgelopen van 1,8 naar 2,4 miljoen euro. Dat is opnieuw een domper voor de gemeente Het Hogeland.
In maart werd al bekend dat er een tekort van 1,8 miljoen euro zou zijn en dat dit bedrag nog op zou lopen. Het college had tijd nodig om dit in beeld te krijgen.

Meer kosten

Volgens het college van burgemeester en wethouders heeft het project te maken met stijgende bouwkosten. Daarnaast zijn er tegenvallers als het gaat om het betalen van btw en valt de inhuur van adviseurs duurder uit dan verwacht. Verder viel de bijdrage van de NAM lager uit dan verwacht en zijn de sloopkosten en inrichtingskosten hoger.
Ook de energiebesparende maatregelen van het gebouw, een zonnedak met 2700 panelen en een warmte-koudeopslag, zijn duurder.

Extra jaarlijkse kosten

Naast de miljoenen vraagt het college de gemeenteraad om nog twee extra bedragen. De eerste is een jaarlijkse bijdrage van bijna 5,5 ton voor het beheer en de exploitatie van het gemeentelijk deel van de Tirrel. Dit bedrag is nodig om het gebouw van ruim 10.500 m2 te beheren en te onderhouden. Het gaat hierbij om schoonmaak, onderhoud, energiekosten, belastingen en loonkosten van beheerders voor de sportruimtes.
Verder is er nog ruim 8,5 ton nodig om het gebouw op te starten. Het gaat dan om onder andere het dekken van de energiekosten. Als het gebouw in gebruik wordt genomen is het zonnedak namelijk nog niet af.

Oplevering vertraagd

Het complex gaat onderdak bieden aan twee basisscholen, horeca, een sporthal en krijgt ruimtes voor zorginstelling De Hoven.
Eind dit jaar zou de Tirrel worden opgeleverd. Dit is vertraagd. Volgend jaar zal in april het gebouw in fases in gebruik worden genomen. Als laatste is dat de sporthal, dat gebeurt na de zomervakantie van 2023.
De gemeente heeft nog niet laten weten wie de kosten draagt voor de vier heipalen die vorig jaar zijn weggezakt. De onderhandelingen daarover lopen nog.
De totale projectkosten zijn nu 35,5 miljoen euro. In 2020 was dit 33,8 miljoen euro.

Verleden

Het is niet de eerste keer dat het project met een tegenvaller te maken heeft. In 2020 viel de bouw ook al duurder uit dan begroot: 8,2 miljoen euro. Omdat dit voor de raad uit de lucht kwam vallen, stapte destijds een wethouder op.

Oproep om helderheid

De gemeenteraad is woensdag geïnformeerd over de extra kosten. De oppositie liet vorige week weten af te willen van de onduidelijkheid. De partijen riepen het college op om snel inzicht te geven in de cijfers. Daar is nu gehoor aan gegeven.
Op woensdag 30 november praat de gemeenteraad weer over de Tirrel en op 14 december volgt dan het besluit.