Gratis onafhankelijk bouwadvies voor huiseigenaren in versterking

Boerderij met aardbevingsschade
Boerderij met aardbevingsschade © FPS/Jos Schuurman
Eigenaren van huizen die versterkt moeten worden, kunnen op kosten van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een onafhankelijke bouwadviseur inschakelen. De nieuwe regeling is bedoeld om eigenaren te ondersteunen in het proces.
De regeling is er gekomen na een voorstel van de Groninger Bodembeweging (GBB) en een motie en amendement in de Tweede Kamer.

Voorwaarden aan adviseurs

Om een door de NCG betaalde onafhankelijke bouwadviseur te kunnen aanvragen, moet de woningeigenaar aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de eigenaar in het bezit zijn van een versterkingsadvies of beoordelingsrapport van zijn of haar woning. Uit dat rapport moet blijken dat de woning niet veilig genoeg is bij aardbevingen.
Daarnaast moet de woning door óf de NCG, óf in opdracht van de eigenaar worden versterkt of gesloopt en opnieuw worden gebouwd.

De meerwaarde van een bouwadviseur

Volgens de NCG kan een bouwadviseur helpen vanaf de beoordeling van de woning tot aan de oplevering. 'De bouwadviseur kan tijdens de ontwerpfase en uitvoeringsfase bijvoorbeeld helpen bij het maken van keuzes over de bouw, of over het combineren van de versterking met verbouwingsplannen of verduurzaming van de woning. Ook bij het voeren van gesprekken met de aannemer of andere organisaties kan de bouwadviseur ondersteunen.'

Zelf kiezen

Woningeigenaren mogen in principe zelf een bouwadviseur uitkiezen met wie ze in zee willen gaan. Wel heeft NCG een lijst opgesteld met bouwadviseurs die zich hebben aangemeld bij NCG. Wie een adviseur wil inhuren die niet op de lijst van de NCG staat, moet letten op de voorwaarden die de organisatie heeft gesteld.
Zo moet de bouwadviseur een afgeronde bouwkundige opleiding hebben, vijf jaar werkervaring hebben in de bouw en staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast mag de adviseur niet eerder betrokken zijn geweest bij de opname, beoordeling of het uitvoeringsontwerp van de woning en mag hij niet werken voor de rijksoverheid.