Tekenen geeft rust voor Jacco, die psychische problemen heeft

Jacco aan de tafel in de gemeenschappelijke ruimte om te tekenen
Jacco aan de tafel in de gemeenschappelijke ruimte om te tekenen © Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord
Een op de vier mensen krijgt te maken met psychische problemen. Ook Jacco heeft een pittig leven achter de rug en kampt met verslavingsproblematiek en schizofrenie. Hij woont nu ruim een jaar in een beschermde woonvorm van Lentis in de stad Groningen. Door tekeningen te maken, heeft hij rust gekregen.
'Tekenen is een uit de hand gelopen iets', vertelt Jacco. Om privéredenen noemen wij zijn achternaam niet. Hij heeft wel honderden tekeningen gemaakt. Veelal van abstracte gezichten. Een deel is opgehangen in de gemeenschappelijke ruimte van de woonvorm van Lentis in Stad, waar hij woont. Er wonen mensen met chronische psychiatrische problemen die niet in staat zijn zelfstandig te wonen.
Tekenen geeft rust voor Jacco, die psychische problemen heeft
Terwijl Jacco met krijtjes een tekening kleur geeft, zingt hij mee op de muziek: 'People.... People... I hate people', klinkt het uit zijn mond. De gedachten van Jacco gaan alle kanten op. Hij begint over hoe hij God heeft gevonden, welke zanger zichzelf beschouwt als Messias en over wat hij allemaal mee heeft gemaakt.

Vrolijk van tekenen

Het maken van de tekeningen is zijn grote passie. Elke ochtend begint hij in de gemeenschappelijke ruimte. Soms is hij na twee uur klaar, andere dagen kan hij wel zes of acht uur tekenen, vertelt hij. 'Ik word er vrolijk van', zegt Jacco. 'Ik ben nu ook een tekening aan het maken. Het voorbeeld van Picasso heb ik van de computer gehaald. Ik wissel het af met mijn eigen stijl. Dan krijg je leuke contrasten.'
Jacco tekent, terwijl hij vertelt, rustig door. Als de tekening klaar is, belandt die op de stapel of aan de wand. Ooit hoopt Jacco beroemd te worden met zijn tekeningen. De tekeningen verkopen en met het geld een autorijbewijs halen, dat is zijn doel. Hij kijkt ernaar uit.