Vader en zoon beklommen Mount Everest: 'Heel veel trappen lopen'

Beelden van de Mount Everest, genomen tijdens de wandeltocht
Beelden van de Mount Everest, genomen tijdens de wandeltocht © André Brasse
André Brasse en z'n zoon Stijn liepen in oktober dit jaar tot 5000 meter hoogte toen ze de Mount Everest in Nepal beklommen. Daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling. 'Het was nu of nooit.' Vader en zoon beklommen Mount Everest: 'Heel veel trappen lopen'
Stijn vroeg zijn vader bijna een half jaar geleden mee te gaan naar het verre Azië, om deel uit te maken van de onvergetelijke ervaring. Zijn vader heeft altijd laten doorschemeren open te staan voor het beklimmen van de Mount Everest. Nadat hij de zestig jaar was gepasseerd, brak het moment voor Stijn aan om hem mee te vragen.
'Ik zei eerst nee', weet André zich nog te herinneren. 'Ik werk fulltime, dus dat kon helemaal niet. Maar ik dacht ook: als je nog eens wilt, dan is nú het moment.'
Bekijk hier de beelden die André Brasse maakte tijdens de klim:
Vader en zoon trotseren Mount Everest
Een geboren klimgeit is André niet. Zijn basisconditie kon nog wel wat beter, dus stoomde hij zich in de sportschool in een paar maanden tijd klaar voor de Mount Everest-klim.
Tijdens de voettocht was het vooral afzien. 'Je wilt foto's maken en probeert daarvoor andere groepen in te halen, maar dat is funest.' Zijn devies: eigen tempo aanhouden en luisteren naar je ademhaling en hartslag. Stijn, die voor hem uitliep, kwam af en toe eens buurten bij z'n pa. Ha ouwe, hoe gaat-ie?, vroeg hij dan. Goed, zei ik dan op mijn beurt', lacht Brasse.
André en Stijn vertellen over de reis:
Vader en zoon beklommen Mount Everest: 'Heel veel trappen lopen'
Stukje bij beetje stegen de twee tot grote hoogte. Stijn: 'Het is net als heel veel trappen lopen.'
Vader en zoon kwamen in hun avontuur tot de Base Camp, op ruim vijf kilometer hoogte. Stijn wilde eigenlijk nog wel hoger, maar nam voor nu even genoegen met het behaalde resultaat. 'Volgend jaar hopen we weer terug naar Nepal te gaan, maar wel voor een iets andere reis. Niet de berg op, maar meer voor het fotograferen. Dat kan op lager gelegen gedeeltes. Verder heeft Nepal een jungle, mooie steden en een waanzinnige cultuur', besluit André, zich al verheugend op de eerstvolgende trip.