Steenstrips raken los bij versterkte huizen Appingedam: 'Alles knapt kapot'

De steenstrips van de versterkte woningen in Appingedam laten los
De steenstrips van de versterkte woningen in Appingedam laten los © Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord
Wie denkt dat de zorgen voorbij zijn als je huis is versterkt, komt bedrogen uit. Voor de bewoners van 64 huurwoningen in Appingedam is de ellende alleen maar erger geworden toen ze weer terugkwamen in hun huis. Tot op de dag van vandaag is dat niet opgelost.
De huizen in de wijk Opwierde-Zuid hebben nieuwe buitengevels gekregen waar steenstrips op zijn geplakt. Deze strips raken los waardoor ze scheuren veroorzaken of zelfs naar beneden vallen.

'Het regent gewoon naar binnen'

Het huis van Emine Zuur is in de zomer van 2019 versterkt. Al snel na oplevering merkt ze dat er een probleem is met de steenstrips: 'Binnen een week zaten de eerste strips los. Ik kon ze zo wegpakken. Je kon je hand tussen de strips steken.'
Door de gaten heeft water vrij spel. 'Het regent gewoon naar binnen. De isolatie wordt nat en dat begint te stinken', zegt Zuur. 'Ik ben bang dat ik later schimmel of vochtplekken krijg, want dat krijg je er niet zomaar uit.'

Auto niet naast het huis

Bij de woning van Carmen Mikhail even verderop zit de bovenkant van de zijgevel los. Er is een scheur van bijna twee meter. 'Als je eraan gaat hangen, zou de hele gevel naar je toe komen. Dat wil ik echt niet.'
De bewoners vermoeden dat het aan de lijm ligt waarmee de steenstrips op de gevels zijn geplakt. Bij warm weer 'smelten' ze als het ware weg.
Bij een andere bewoner zijn delen van de steenstrips naar beneden gevallen. 'Ik zet mijn auto nu niet meer naast het huis. Alles knapt kapot. Straks heb ik krassen en deuken', vertelt de huurder, die niet met naam genoemd wil worden (de naam is bij de redactie bekend).

Zoveelste probleem met Marenland

Het probleem speelt nu bijna drie jaar, maar nog altijd heeft Woongroep Marenland geen oplossing voor de huurders. Bewoners vertellen dat ze vaak hebben gebeld, maar ze voelen zich niet serieus genomen door de corporatie.
Marenland zegt constant: we doen er wat aan. Maar dat doen ze niet
Carmen Mikhail - huurder
'Marenland zei: het komt wel goed, we sturen iemand langs. Maar die kwam niet', vertelt Martha Rogus. 'Als er al iemand komt, wordt het provisorisch gerepareerd. Het ziet er niet uit.'
Ook Carmen Mikhail is niet te spreken over Marenland. 'Dit is niet mijn eerste probleem met de corporatie. Ze zeggen constant: we doen er wat aan. Maar dat doen ze niet. Op den duur kwamen er zelfs spechten in mijn gevel. Pas een jaar later werd daar iets aan gedaan.'
Er zijn meer problemen met de versterkte woningen in Appingedam
Er zijn meer problemen met de versterkte woningen in Appingedam © Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord

Slecht binnenklimaat

Het probleem met de steenstrips is niet het enige. 'Bewoners hebben ook last van een droge lucht in huis, kou en een slecht binnenklimaat. Daardoor hebben verschillende huurders longklachten', zegt Martin Franken, oud-voorzitter van de huurdersvereniging en bewoner van één van de huizen.
De huurders zijn de problemen zat en hopen dat de huizen worden gesloopt en herbouwd, net als bijna vierhonderd andere woningen in Opwierde-Zuid. De nieuwe 'jas' om de huizen werkt niet. 'Het jasje is lek', zo verwoord Mikhail de huidige situatie.
Reactie Woongroep Marenland
Woongroep Marenland laat weten de problemen wel degelijk serieus te nemen. De corporatie heeft een tijdelijk team ingesteld dat onderzoek doet naar de problemen met de steenstrips.

'Eén van de onderdelen van het onderzoek is een lijmproef, waarbij gekeken wordt hoe sterk de gebruikte lijm op dit moment is. Voor deze proef zijn proefstukken uit de gevels gehaald. Op die manier hopen we meer duidelijkheid te krijgen over de huidige staat van de gevels.'

Marenland hoopt in het eerste kwartaal volgend jaar de uitkomsten te kunnen presenteren op een bewonersbijeenkomst. Dan komt de corporatie ook met een permanente oplossing voor de woningen.

Volgens Marenland vormen de steenstrips geen acuut veiligheidsrisico voor de bewoners. 'We roepen huurders op om bij nieuwe problemen direct contact op te nemen. Dan nemen we passende maatregelen om erger te voorkomen', aldus de corporatie in een schriftelijke reactie.

Opheffen

Woongroep Marenland heeft onlangs bekendgemaakt zichzelf op te willen heffen en de woningen te verdelen over andere corporaties. Dat zorgt opnieuw voor onrust onder huurders. Ze vragen zich af of ze dan niet terug bij af zijn met hun problemen.
'Welke corporatie wil een woning hebben die van ellende uit elkaar valt? Ik zou ze niet willen', zegt Martha Rogus. In december moet duidelijk worden of de woningen daadwerkelijk herverdeeld gaan worden.